در ابتدای نماز آیا باید تکبیرة الاحرام را با صدای بلند بگوییم؟
پرسش
گفتن تکبیرة الاحرام در نماز (چه در فرادی و چه جماعت) اگر به صورت اخفات باشد، آیا اشکال دارد؟ و در احکام آیا به اخفا یا جهر آن اشاره شده؟
پاسخ اجمالی
نمازگزار در نماز فرادا – مرد باشد یا زن – اختیار دارد تکبیره الاحرام نماز را با صدای بلند (نه به حالت فریاد) یا آرام بگوید،[1] ولی در نماز جماعت، مستحب است، امام جماعت، تکبیرة الاحرام را طورى بلند بگوید که افراد پشت سر او، بشنوند و نیز برای مأمومین، مستحب است تکبیره الاحرام و سایر اذکار نماز را آرام و با حالت اخفات بگویند.[2]
شایان ذکر است، اگر زن در مکانی نماز می‌خواند که نامحرم صدای او را می‌شنود، چنانچه احتمال دهد صدای او موجب تحریک و لذت نامحرم می‌شود، باید تکبیر و قرائت نماز را با صدای آهسته بخواند.[3]

[1]. بهجت، محمد تقى، استفتائات، ج‌2، ص 116، س 1866، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق.
[2]. طباطبایى یزدى، سید محمد کاظم، العروة الوثقى، ج‌1، ص 630، م 13، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، بیروت، دوم، 1409 ه‍ ق؛ امام خمینى، سید روح اللّٰه، تحریر الوسیلة، ج‌1، ص 162، م 3، مؤسسه مطبوعات دار العلم، قم، اول، ه‍ ق؛ بهجت، محمد تقى، جامع المسائل، ج‌1، ص 362، دفتر معظم‌له، قم، دوم، 1426 ه‍ ق.
[3]. ر.ک: بهجت، محمد تقى، استفتائات، ج‌2، ص 128، س 1919.