آیا این سخن از امام علی (ع) است؟ "دنیا پیرزن عجوزه ای است که لباس عروس بر تن دارد".
پرسش
آیا امام علی (ع) سخنی به این مضمون دارند: دنیا پیرزن عجوزه ای است که لباس عروس بر تن دارد. لطفاً در صورت مثبت بودن پاسخ، نام کتاب حاوی حدیث را بنویسید.
پاسخ اجمالی

از حضرت عیسی (ع) و ابن عباس سخنانی نزدیک به این متن وجود دارد که چنین است:

1. "عیسى (ع): إنی أرى الدنیا فی صورة عجوز هماء علیها کل زینة قیل لها کم تزوجت قالت لا أحصیهم کثرة قیل أ ماتوا عنک أم طلقوک قالت بل قتلتهم کلهم قیل فتعسا لأزواجک الباقین کیف لا یعتبرون بأزواجک الماضین و کیف لا یکونون منک على حذر"؛[1] حضرت عیسی فرمود: من دنیا را به صورت پیرزنی دیدم که دندان هایش ریخته و زینت هایی به خود آویخته بود. از او سؤال شد؟ چند شوهر اختیار کردی؟ گفت: قابل شمارش نیست. گفتند: شوهرانت مردند یا طلاقت دادند؟ گفت: تمام آنها را کشتم. گفتند: وای بر بقیه شوهرانت که از شوهران گذشته عبرت نمی گیرند و از تو پروا ندارند.

2. قال ابن عباس (رض) "یؤتى یوم القیامة بالدنیا فی صورة عجوز شمطاء زرقاء أنیابها بادیة مشوهة خلقها و تشرف على الخلائق فیقال تعرفون هذه فیقولون نعوذ بالله من معرفة هذه فیقول هذه الدنیا التی تناجزتم علیها و بها تقاطعتم الأرحام و بها تحاسدتم و تباغضتم و اغتررتم ثم تقذف فی جهنم فتقول یا رب أین أتباعی و أشیاعی فیقول الله عز و جل ألحقوا بها أتباعها و أشیاعها"؛[2] ابن عباس می گوید: روز قیامت دنیا را به صورت پیرزنی زشت و کریه المنظر حاضر می کنند و نشان مردم می دهند و به آنها می گویند: آیا او را می شناسید؟ می گویند: پناه بر خدا از این که چنین شخصی را بشناسیم! پس گفته می شود این همان دنیایی است که بر سر آن با هم مبارزه می کردید، برای او قطع رحم می نمودید، حسادت می ورزیدید، نسبت به هم بغض و کینه داشتید، و به آن مغرور شدید. سپس او را به جهنم می برند، در حالی که می گوید: پروردگار من پس پیروان من چه می شوند؟ خدای متعال می فرماید: پیروانش را به او ملحق کنید.

لازم به ذکر است با جست و جویی که ما در فرصت اندک انجام داده ایم، چنین سخنی از امام علی (ع) در متون روایی یافت نشد، در صورتی که به چنین سخنی از آن حضرت دست یافتیم، شما را مطلع خواهیم ساخت.

[1] ورام بن ابی فراس، مجموعه ورام، ج 1، ص 69، مکتبة الفقیه، قم.

[2] همان، ص 146.