اعتبار روایتی که میفرماید:" نطفه ای که در شب عید قربان تشکیل شود شش انگشتی خواهد بود"چه مقدار است؟
پرسش
لطفاً بفرمایید حدیثی که در حلیه المتقین آمده : امام صادق می فرماید:اگر نطفه جنین در شب عید قربان ایجاد شود بچه 6یا4 انگشتی می شود چقدر اعتبار دارد؟ اگر اطلاعات دیگری در رابطه با این حدیث دارید به من بدهید متشکرم.
پاسخ اجمالی

پیامبر گرامی اسلام (در ضمن حدیثی طولانی در باره مستحبات و مکروهات عمل زناشویی) به امام علی (ع) فرمود :"با همسرت در شب عید قربان نزدیکی مکن زیرا اگر در این شب نطفه ای منعقد شود نوزادی که متولد می شودیا شش انگشت خواهد داشت و یا چهار انگشت.... ".[1] این حدیث علاوه بر کتاب حلیة المتقین در کتاب های جامع‏الأخبار تألیف تاج الدین الشعیری و مکارم ‏الأخلاق تألیف رضی الدین حسن بن فضل طبرسی آمده است، اما از نظر سند مرسله است .

آنچه در باره محتوای این حدیث می توان گفت این است که زناشویی و تشکیل نطفه در شب عید قربان مقتضی و جزء علت برای شش یا چهار انگشتی شدن نوزاد است و علت تامه آن نیست به همین جهت همه نوزادانی که در چنین شبی نطفه شان بسته شود شش یا چهار انگشتی نخواهند بود. همانطوری که بسیاری از نوزادانی که شش یا چهار انگشتی هستند قطعاً در غیر این شب نطفه شان بسته شده است.

بنا بر این گر چه این روایت از نظر سند مرسله است و از نظر محتوا نیز نمی توان نزدیکی با همسر در شب عید قربان را به عنوان علت تامه شش انگشتی شدن فرزند دانست، اما به عنوان هشدار به یک ضرر و خطر و دفع ضرر محتمل که یک امر عقلایی است می توان به آن عمل کرد.

.[1] قال رسول الله ص :".... یا علی لا تجامع مع أهلک فی لیلة الأضحى فإنه إن قضی بینکما ولد یکون له ستة أصابع أو أربع أصابع‏ ..." الشعیری ،تاج الدین، جامع‏الأخبار ص : 103، الفصل الستون فیما یستحب عند دخول العروس فی البیت و فی بیان أوقات الحسنة و المکروهة للجماع، انتشارات شریف رضی ، قم،1363ه.ش؛ ؛ طبرسی، رضی الدین حسن بن فضل، مکارم‏الأخلاق ص : 209،انتشارات شریف رضی ، قم،1413ه-ق.