آیا دعایی برای آشتی کردن زن و شوهر وجود دارد؟
پرسش
آیا دعایی برای آشتی کردن زن و شوهر وجود دارد؟
پاسخ اجمالی
گرچه انسان هر خواسته‌ای که منطبق بر آموزه‌های دینی بوده را می‌تواند از خدا بخواهد، اما دعای خاصی برای رفع کدورت بین زن و مرد، در منابع دیده نشده است  و آنچه در فضای مجازی به عنوان چنین دعاهایی مطرح می‌شود، منبع معتبری برای آنها نیافتیم.
با این وجود، در برخی دعاها، فرازهایی وجود دارد که در آنها از خدا خواسته می‌شود تا روابط انسان با افراد دیگر بهتر شود که روابط زن و شوهر هم می‌تواند از مصادیق آن باشد. برای نمونه؛ در بخشی از دعای «مکارم الاخلاق» امام سجاد(ع) می‌خوانیم:
«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ أَبْدِلْنِی مِنْ بِغْضَةِ أَهْلِ الشَّنَآنِ الْمَحَبَّةَ، وَ مِنْ حَسَدِ أَهْلِ الْبَغْیِ الْمَوَدَّةَ، وَ مِنْ ظِنَّةِ أَهْلِ الصَّلَاحِ الثِّقَةَ، وَ مِنْ عَدَاوَةِ الْأَدْنَیْنَ الْوَلَایَةَ، وَ مِنْ عُقُوقِ ذَوِی الْأَرْحَامِ الْمَبَرَّةَ، وَ مِنْ خِذْلَانِ الْأَقْرَبِینَ النُّصْرَةَ، وَ مِنْ حُبِّ الْمُدَارِینَ تَصْحِیحَ الْمِقَةِ، وَ مِنْ رَدِّ الْمُلَابِسِینَ کَرَمَ الْعِشْرَة .... وَ سَدِّدْنِی لِأَنْ أُعَارِضَ مَنْ غَشَّنِی بِالنُّصْحِ، وَ أَجْزِیَ مَنْ هَجَرَنِی بِالْبِرِّ، وَ أُثِیبَ مَنْ حَرَمَنِی بِالْبَذْلِ، وَ أُکَافِیَ مَنْ قَطَعَنِی بِالصِّلَةِ، وَ أُخَالِفَ مَنِ اغْتَابَنِی إِلَى حُسْنِ الذِّکْرِ، وَ أَنْ أَشْکُرَ الْحَسَنَةَ، وَ أُغْضِیَ عَنِ السَّیِّئَةِ».[1]
«بار خدایا! بر محمّد و آل او درود فرست، و درباره من، دشمنى سخت دشمنان را به دوستى، و رشک بردن سرکشان از حقّ را به محبّت، و بد‌گمانى نیکان را به اطمینان، و دشمنى آشنایان را به دوستى، و بدرفتارى خویشان را به خوشرفتارى، و خوار گردانیدن نزدیکان را به یارى کردن، و دوستى مدارا کنندگان (دوستان ظاهرى) را به دوستى واقعى، و ناسازگارى معاشران را به معاشرتى نیک‏، قرار بده .... و چنان کن که با فردی که رفتار فریبکارانه با من دارد، رفتاری صادقانه داشته باشم و به آنکه خود را از من دور می‌کند، نیکی کنم و آنکه از کمک مالی به من دریغ می‌ورزد، هنگام نیاز کمکش کنم و آنکه غیبت مرا می‌کند، من سخن نیک در مورد او بگویم و اینکه خوبی‌ها را سپاس گفته و از بدی‌ها چشم‌پوشی کنم .... ».
انسان اگر به درگاه خدا چنین دعاهایی را خالصانه انجام داده و همسرش را نیز یکی از مصادیق طرف مقابل دانسته و به صورت عملی نیز تلاش در اجرای این دستورات اخلاقی نماید، امید فراوان وجود خواهد داشت که روابط او با همسرش بهبود یابد.

[1]. على بن الحسین(ع)، امام چهارم‏، الصحیفة السجادیة، ص 94، قم، دفتر نشر الهادى‏، چاپ اول، 1376ش.