آیا هیچ معصومی جز پیامبر اسلام(ص)،قدرت شناخت امام علی(ع) را نداشت؟!
پرسش
آیا صحیح است که پیامبر(ص) به امام علی(ع) فرمودند: جز خدا و من کسی تو را نشناخت؟ آیا حضرت زهرا(س) نتوانست امام علی(ع) را بشناسد؟
پاسخ اجمالی
ابتدا باید گفت در ارتباط با آنچه در پرسش آمده و در مورد شناخت مقام امام علی(ع) روایاتی وارد شده است:
1. پیامبر(ص): «یا علی! کسی غیر از من و تو، خدا را آنگونه شایسته او است، نشناخت و کسی غیر از خدا و من، تو را آنچه که شایسته تو است، نشناخت‏».[1]
2. پیامبر(ص): «ای علی؛ خدا را جز من و تو نشناخت؛ و مرا جز خدا و تو نشناخت؛ و تو را جز خدا و من نشناخت».[2]
3. روزی عمر از ابوذر در مورد امام علی(ع) پرسید. ابوذر گفت: او مردی است که من او را نمیشناسم. پیامبر(ص) کلام ابوذر را تأیید کرد و فرمود جز خدا و من امام علی(ع) را نشناخت.[3]
در این مورد ابتدا باید گفت که این روایات در منابع رده اول شیعی وجود ندارد، اما در برخی منابع کهنی که قابل استناد نیز میباشند، میتوان این روایات را یافت. به هر حال، با فرض پذیرش روایت، مراد آن نیست که دیگر معصومان نتوانستهاند پیامبر اسلام(ص)و یا امیر المؤمنین(ع) را بشناسند، بلکه از آنجا که پیامبر(ص) نزدیکترین انسان تمام تاریخ به خدا است، شناخت او نسب به پروردگار چند درجه بیش از دیگران است و امام علی(ع) نیز از آنجا که نفس پیامبر اسلام(ص) بوده است،[4] این دو معصوم، شناخت بیشتری نسبت به یکدیگر داشتند و همین مقدار برای پذیرش روایت کافی است و نیازی نیست که معتقد باشیم که شناخت دیگر معصومان، شناخت ناقصی بوده است.

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 3، ص 267- 268، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.
[2]. حلی، حسن بن سلیمان بن محمد، مختصر البصائر، محقق، مصحح، مظفر، مشتاق، ص 336، قم، مؤسسة النشر الإسلامی، چاپ اول، 1421ق.
[3]. حافظ برسى، رجب بن محمد، مشارق أنوار الیقین فی أسرار أمیر المؤمنین ع، محقق، مصحح، عاشور، على‏، ص 173، بیروت، أعلمی‏، چاپ اول، 1422ق.