در حدیث آمده است، فرعون چون زنازاده نبود، موسی(ع) را نکشت، زیرا این تنها زنازادگان هستند که پیامبران و فرزندان آنان را می‌کشند. با این فرض، آیا قابیل که هابیل را کشت، زنازاده بود؟!
پرسش
این درست است که انبیا و فرزندان آنها را کسی نمی‌کشد جز حرام‌زاده و ولد الزنا. آیا فرزند حضرت آدم(ع) حرام‌زاده بود، که قطعاً نبوده است؛ پس حقیقت ماجرا چیست؟ مگر روایت هم نداریم که از امام صادق(ع) پرسیدند چرا فرعون موسی را نکشت ایشان گفتند چون ولد الزنا نبود؟ اینها چطور جمع می‌شود؟
پاسخ اجمالی
کفّار و مشرکان در برابر دعوت پیامبران الهی واکنش‌های متعددی داشتند. گروهی، آنها را تکذیب می‌کردند. قرآن در این‌باره می‌فرماید: «فَفَرِیقاً کَذَّبْتُم»؛[1] اما گروهی پا فراتر نهاده و دست به کشتن پیامبران الهی می‌زدند.[2]
روایاتی در نکوهش کسانی که انبیای الهی و فرزندان آنان و امامان معصوم(ع) را به قتل می‌رساندند وارد شده است:
پیامبر اکرم(ص) فرمود:
پیامبران و فرزندان آنها را نمی‌کشند، مگر زنازادگان».[3]
همین مضمون از امام باقر(ع) نیز نقل شده است.[4]
در ارتباط با آیه شریفه ‏«ذَرُونِی أَقْتُلْ مُوسى»[5] از امام صادق(ع) پرسیدند که چرا فرعون، موسی را نکشت؟! آن‌حضرت در پاسخ فرمود: زیرا پیامبران و حجت‌های پروردگار را تنها زنازادگان می‌کشند(و فرعون زنازاده نبود).[6]
روایات دیگری، قاتلان امام علی(ع) را «ولد الزنا» اعلام می‌کند.[7]
بعد از نقل این روایات، در پاسخ به پرسش مطرح شده باید گفت:
اوّلاً: هنگامی که قابیل هابیل را به قتل رساند،[8] مرد و زنی غیر از آدم و حوا وجود نداشتند، تا بگوییم قابیل شخص زنازاده‌ای بود و هابیل را به قتل رساند.
ثانیاً: منظور از زنازاده بودن قاتلان فرزندان انبیا، انصراف به آن دسته از فرزندان پیامبران دارد که خودشان پیامبر و یا وصیّ پیامبر بودند؛ و در همین راستا در برخی روایات بالا؛ تصریح به زنازاده بودن قاتلان حجت‌های الهی دارد.
از این‌رو، با این‌که بنی‌اسرائیل تماماً از فرزندان پیامبران بودند؛ اما خدا به آنان دستور دارد که همدیگر را بکشند.[9]
اگر این تفسیر از روایات را نپذیریم، هیچ فردی را - حتی به حق و حتی در صحنه جهاد - نباید کشت، زیرا تمام نسل بشر، فرزندان پیامبری به نام آدم(ع) هستند.

[1]. بقره، 87.
[2]. بقره، 61؛ آل‌عمران، 21 و 112.
[3]. ابن قولویه، جعفر بن محمد، کامل الزیارات‏، ص 79، نجف اشرف، دار المرتضویة، چاپ اول، 1356ش‏.
[4]. همان، ص 79.
[5]. غافر، 26.
[6]. کامل الزیارات، ص 78.
[7]. ر.ک: مجلسى، محمد باقر‏، بحار الأنوار، ج 27، ص 240، بیروت، دار إحیاء التراث العربی‏، چاپ دوم، بیروت‏، 1403ق‏.