اگر شخصاً و یا با مراجعه به چند عالم، احساس کنم ولی فقیه کاری خلاف شرع انجام داده، وظیفه من در مقابل دستورات بعدی او چیست؟
پرسش
اگر شخصاً احساس کنم ولی فقیه کاری خلاف شرع انجام داده، وظیفه من در مقابل دستورات بعدی او چیست؟ اگر بعضی علما هم همین نظر را داشته باشند چطور؟
پاسخ اجمالی

با احساس و احتمال و حتی دریافت نظر و عقیده چند نفر، نمی توان ولی فقیه و یا هر شخص دیگری را متهم به ارتکاب خلاف شرع نموده و از دستوراتش سرپیچی نمود، اما اگر با دیدگاهی کاملاً کارشناسی و علمی و با در نظر داشتن احکام ثانویه و حکومتی، رفتار خلاف شرع ولی فقیه ثابت شد، به عقیده تمام فقها، چنین فقیهی از ولایت برخوردار نخواهد بود.

پاسخ تفصیلی

در پاسخ به این پرسش، باید دانست که از طرفی، تنها احساس خلاف شرع بودن برخی رفتارها، نه در ولی فقیه و نه در سایر افراد، نباید ملاک قضاوت نسبت به آنها قرار گیرد و از طرف دیگر در بیشتر موارد، به ویژه موضوعات پیچیده سیاسی- اجتماعی، باید کارشناس و صاحب نظر در فقه و نیز مسائل روز بود تا بتوان به خلاف شرع بودن موضوعی به یقین رسید؛ زیرا ممکن است مواردی که احساس می شود در آنها بر خلاف شرع عمل شده، از احکام ثانویه و یا حکومتی و برخاسته از عناصری چون ضرورت و مصلحت بوده و امکان دست یابی به منشأ آنها برای همگان میسر نباشد. با این وجود، اگر واقعاً و از راه های کاملاً منطقی و مستدل اثبات شد که رفتار ولی فقیه، بر خلاف آموزه های دینی است، ولایت او منتفی خواهد بود.

امام خمینی (ره) در این زمینه بیان می دارند: "فقیه اگر پایش را این طور بگذارد، اگر یک گناه صغیره هم بکند از ولایت ساقط است. مگر ولایت یک چیز آسانى است که بدهند دست هرکس؟" [1]

مطالعه پرسش 7245 (سایت: 7945) نیز می تواند نکات دیگری را در اختیارتان قرار دهد.

[1] صحیفه امام، ج 11، ص 306، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، تهران، 1386 هـ ش، چاپ چهارم.