آیا زنی که در ازدواج‌های مکرر، عده را رعایت نمی‌کند، حکم زانیه را دارد! و ازدواج با وی جایز است؟
پرسش
در فقه گفته می‌شود که زن زانیه، عده ندارد. آیا زنی که به کراّت صیغه می‌شود، ولی عده را رعایت نمی‌کند، حکم زانیه را دارد؟ آیا بر مرد جایز است (با علم به این موضوع)، او را صیغه کند؟
پاسخ اجمالی
زنی که در ازدواج، شرایط عقد - از جمله زمان عده - را رعایت نمی‌کند، عقدش باطل و رابطه جنسی او در حکم زنا و حرام است.
در مورد ازدواج مردان با چنین زنی، می‌توان زنی را مثال زد که - با دانستن مسئله عده - در طی پنج ماه با پنج مرد با فواصل یک ماهه ازدواج موقت می‌کند. مسلماً ازدواج اول این زن صحیح و ازدواج دوم وی باطل است، ولی ازدواج سوم او – به لحاظ گذشت زمان عده ازدواج اول، که 45 روز است – صحیح خواهد بود. بنابراین، اگر مرد بداند که آن زن در عده شخص دیگری است، ازدواجش با وی جائز نیست.
گفتنی است، اگر رعایت نکردن عده توسط زن، به جهت ندانستن مسئله باشد، رابطه جنسی او حکم زنا را ندارد و باید از آخرین نزدیکی، عدۀ وطی به شبهه را نگه دارد؛[1] پس در این صورت، ازدواج با او پس از گذشت عده، جایز است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. در هر صورت، با علم به این که ازدواج در عده حرام است، زنا محسوب می‌شود.
2. اگر مرد بداند زن، با عقد صحیح شرعى به عقد کسى درآمده است، در زمان عده نمی‌تواند با او ازدواج کند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
بنا بر فرض سوال، جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
باید حداقل یک بار عادت شود و بعد از عادت پاک شود تا بتواند او را صیغه کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر می‌داند که در عده شخص دیگری است، عقد وی جائز نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر رعایت نکردن عده به جهت اطلاع نداشتن از احکام و مسائل مربوط به عده باشد یا به جهت بی‌مبالاتی نسبت به عده باشد ولی گمان می‌کند صیغه بدون رعایت مسائل عده، صحیح است، احکام زانیه را ندارد و باید از آخرین نزدیکی، عدۀ وطی به شبهه نگه دارد و ازدواج دائم یا موقت با چنین زنی بعد از انقضای عده، جایز است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. ‎یعنی تا سه ماه با کسی مردی ازدواج نکند؛ جهت آگاهی بیشتر در این زمینه، ر. ک: 31633 (عده وطی به شبهه).
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.