معنا و جایگاه «خرابات» و «پیر خرابات» در عرفان اسلامی چیست؟
پرسش
معنا و جایگاه «خرابات» و «پیر خرابات» در عرفان اسلامی چیست؟
پاسخ اجمالی
«خَرابات» در لغت جمع «خرابه» به معناى شراب‌خانه، میخانه، میکده و ویرانه‌ها است.[1] و در اصطلاح عرفانی عبارت است از: خراب شدن صفات و عادات نفسانی بشری، و فانى شدن وجود جسمانى.[2] «خراباتی» به کسی می‌گویند که  معارف الهیه بی‌اختیار از او صادر می‌شود.[3] همچنین به چنین کسی «پیر خَرابات‏»، به معنای مرشد و  راهنمای کامل، گفته می‌شود که مرید را به ترک رسوم و عادات نفسانی وا می‌دارد.[4]

[1]. فرهنگ فارسی عمید؛ فرهنگ فارسی معین، واژه «خرابات»؛ تهانوى، محمدعلى بن على‏، کشاف اصطلاحات الفنون، ج ‏1، ص 740، بیروت، مکتبة لبنان ناشرون‏، چاپ اول‏، 1996م.
[2]. کشاف اصطلاحات الفنون، ج ‏1، ص 740؛ سجادى‏، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامى، ج ‏2، ص 791 – 792، تهران، دانشگاه تهران‏، چاپ سوم‏، 1373ش.
[3]. کشاف اصطلاحات الفنون، ج ‏1، ص 740.
[4]. فرهنگ معارف اسلامى، ج ‏1، ص 469؛ داعى شیرازى‏، محمود بن حسن‏، نسایم گلشن، ص 342، تهران، الهام‏، چاپ اول‏، 1377ش.