اصطلاحاتی که برای نام‌گذاری شتر در فقه - بویژه باب زکات - به کار برده می‌شود، به چه معنا است؟
پرسش
در منابع اسلامی از انواع مختلف شتر مانند «ابن لبون»، «بنت مخاض» و ... یاد شده است. توضیح مختصری در مورد هر کدام آنها بنویسید؟
پاسخ اجمالی
در برخی از ابواب فقهی مانند باب زکات، سخن از انواع شتر با نامهای خاص، جهت پرداخت زکات نام برده شده است. در ادامه به برخی از این اصطلاحها اشاره میکنیم:
1. بنت مخاض: به شتری گفته میشود که وارد سال دوم عمر خود شده باشد. (به دلیل اینکه از تولد این بچه شتر یکسال میگذرد، در چنین زمانی مادرش باردار شده؛ از اینرو به آن بنت مخاض گویند).[1]
2. بنت لبون: به شتری گفته میشود که دو سال آن تمام شده باشد. (به این دلیل که این بچه شتر وارد سه سالگی خود شده طبیعتاً مادرش تا این مدت، بچه دیگری زاییده و دارای شیر شده به آن بنت لبون گویند).[2]
3. حقه: بچه شتری که سه یا چهار سال داشته باشد، به آن حقه گفته میشود.
4. جذعه: شتری که چهار یا پنج سال داشته باشد، جذعه نامیده میشود.[3]

[1]. نسفی، عمر بن محمد، طلبه الطلبة فی الاصطلاحات الفقیه، ص 35، بیروت، دار الکتب العلمیه، چاپ اول، 1997م.
[2]. احمد نگری، عبد النبی بن عبد الرسول، جامع العلوم فی اصطلاحات الفنون، ج 1، ص 256، بیروت، مؤسسه اعلمی، چاپ دوم، 1395ق.
[3]. سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج 1، ص 323، تهران، دانشگاه تهران‏، چاپ سوم، 1373ش.