کد سایت fa8523 کد بایگانی 8266 نمایه موضع گیری مقام ولایت درقبال ساخت مسجد در آمریکا
طبقه بندی موضوعی System
اصطلاحات مسجد
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
موضع گیری مقام ولایت، در قبال پیشنهاد دو انجمن اسلامی مبنی بر ساخت مسجد بزرگی در محل حادثه ساختگی 11 سپتامبر بیان دارید؟
پرسش
لطفاً موضع گیری ولایت را در قبال خبر (مکر) تازه آمریکا که در حال بررسی پیشنهاد دو انجمن اسلامی برای ساخت مسجد بزرگ چند طبقه با هزینه هنگفت (مسجد ضرار) در محل حادثه ساختگی 11 سپتامبر است و ماهیت این گونه انجمن ها بفرمایید؟
پاسخ اجمالی

به نظر می رسد، موضوع ساخت این مسجد و نیز احتمال دسیسه ها و توطئه هایی در ارتباط با آن، تا این حد جدی نشده که موضع گیری صریحی را از طرف مقام ولایت، ضروری نماید و در ضمن، گرچه انتقاداتی بر نظریات حاکم بر انجمن های اسلامی موجود در جهان غرب و نیز پاره ای از عملکردهایشان وجود دارد، اما نمی توان مفید بودن بخشی از اقداماتشان را در حمایت از جوامع اسلامی موجود در آن سرزمین ها، انکار نمود و بر این اساس، اظهار نظر کلی (چه مثبت و چه منفی) در ارتباط با این انجمن های اسلامی امکان پذیر نیست.

پاسخ تفصیلی

در زمینه پرسشتان، بیان دو نکته ضروری است:

1. با جست و جویی در منابع خبری، اطلاعات ناهمخوانی نسبت به ساخت این مسجد به دست آوردیم، به گونه ای که برخی از آنها اعلام می دارد که این مسجد قرار است دقیقاً در همان محل انفجار ساخته شود و گروهی دیگر، محل بنای آن را زمینی حوالی آن دانسته و معتقدند که این موضوع هیچ ربطی با قضیه انفجار 11 سپتامبر نداشته و تهیه زمین مسجد و نیز کسب موافقت مقامات ذیربط، قبل از حادثه انفجار بوده است.

بر این اساس، اثبات پیش فرض شما مبنی بر قطعی بودن ساخت این مسجد، و در مرحله بعد، اثبات این که این طرح، مکری جدید از طرف دولت آمریکا است، نیاز به تحقیق و بررسی بیشتری دارد.

2. با مطالعه زندگی پیشوایان معصوم (ع)، تنها به یک مورد برخورد می کنیم که مسجدی به دلیل توطئه آمیز بودن ساخت آن، تخریب شده است که جریان آن در آیه 107 تا 110 سوره توبه ذکر شده است و اساسا این تخریب، تنها هشداری بوده که نباید مسجد را پایگاه توطئه نمود و چنین مساجدی از قداست برخوردار نیستند، اما از این آیه قرآن، لزوما چنین برداشتی نمی شود که در زمان حاضر نیز باید انگیزه های بانیان ساخت مساجد را مورد بررسی قرار داده و در صورت مشاهده هرگونه ناخالصی در آنها، فتوای تخریب مسجد را صادر کرد. در ضمن باید دانست که در زمان پیامبر (ص)، تمام مسلمانان، حتی اگر اختلاف نظرهایی نیز داشتند، به ظاهر در مقابل تصمیمات ایشان تسلیم بودند، اما در زمان معاصر و با توجه به واقعیاتی که در ارتباط با جوامع مختلف اسلامی وجود دارد که گاه، از لحاظ فکری، تفاوت های مبنایی بسیاری با هم دارند، ممکن است حکم به توقف ساخت و یا تخریب یک مسجد از سوی حاکم اسلامی، گرچه با استقبال بخشی از بدنه جامعه اسلامی مواجه شود، اما اعتراض و ناخشنودی بخش وسیع دیگری از آنان را در پی داشته باشد که چه بسا فتنه ناشی از آن، بیش از فتنه وجود چنین مساجدی باشد، به ویژه اگر این مسجد در مکانی باشد که در قلمروی حاکمیت ظاهری آن حاکم اسلامی نباشد.

با توجه به دو نکته فوق، نباید انتظار داشت که حکم صریحی از مقام ولایت در ارتباط با ساخت و یا تخریب هر مسجدی در هر گوشه ای از دنیا، داشته باشیم، مگر این که وضعیت مرتبط با آن مسجد، بُعدی جهانی پیدا کند که در آن صورت، همان گونه که در ارتباط با مسجد بابری هند مشاهده کردیم، موضع گیری هایی از سوی تمام جوامع اسلامی و از جمله مقامات عالی کشورمان ابراز می شود، اما در ارتباط با مسجدی که در پرسش خود بدان اشاره کردید، بعید است که تا کنون، وضعیتش به حدی رسیده باشد که افکار عمومی جهان اسلام را درگیر خود نموده و طبیعتا موضع گیری مثبت یا منفی در برابر آن را ضروری نماید.

در نهایت، گرچه به نظر می رسد، موضع گیری صریح و علنی در این ارتباط از سوی مقام ولایت ابراز نشده باشد، اما شما برای اطلاع بیشتر می توانید با دفتر ایشان و یا پایگاه اطلاع رسانی معظم له تماس حاصل نمایید.

در ارتباط با فعالیت انجمن های اسلامی موجود در کشورهای غربی نیز نمی توان آنها را صد در صد، مورد تأیید قرار داده و یا در جهت مقابل، کاملا عملکردشان را زیر سؤال برد؛ زیرا وجود این گونه انجمن ها، علی رغم تمام انتقاداتی که بر نظریات حاکم و برخی عملکردهایشان وجود دارد، در برخی موارد می تواند به نفع کلیت جوامع اسلامی موجود در این سرزمین ها باشد.