زمانی که غسل می کنم بعد از مدتی احساس می کنم که رطوبتی خارج شده آیا باید مجدّداً غسل کنم یا خیر؟
پرسش
باسلام و خسته نباشید من بیشتر مواقعی که غسل می کنم بعد از چند ساعت احساس می کنم که شورتم دوباره خیس شده (البته در حالت بیداری) حالا آیا باید مجدّداً غسل کنم یا این که با آب محل خیس شده را بشویم کافی است؟
پاسخ اجمالی

در صورتی که اطمینان یا یقین به بیرون آمدن رطوبت ندارید به صرف احساس به آن توجه نکنید.

اما در صورتی که یقین به بیرون آمدن رطوبتی دارید اگر پیش از غسل بول کردید و یا فاصله زیادی شده (به نحوی که یقین کنید منی در مجرای بول نمانده) این رطوبت حکم منی را ندارد و لازم نیست دوباره غسل نمایید، اما اگر پیش از غسل بول نکردید و یا فاصله زیادی نشده (به نحوی که یقین کنید منی در مجرای بول نمانده) این رطوبت حکم منی را دارد و باید دوباره غسل نمایید.

اما در صورتی که پیش ازغسل بول کرده بودید اگر استبراء از بول نیز نموده بودید یا فاصله زیادی شده (به نحوی که یقین کنید بول در مجرا نمانده)این آب پاک است و مشکلی ندارد، ولی اگر استبراء از بول نکرده بودید یا فاصله زیادی نشده، این رطوبت حکم بول را دارد پس نجس بوده و محل آن را باید آب بکشید.

پاسخ تفصیلی

چند فرض برای پرسش شما وجود دارد که با طرح آن به پاسخ از آن می پردازیم.

آیا فقط احساس می کنید یا اطمینان و یقین دارید که رطوبتی از شما خارج شده است؟

آیا پیش از غسل استبراء از منی (بول) نمودید؟

آیا بعد از بول کردن استبراء از آن نمودید؟

در صورتی که اطمینان یا یقین به بیرون آمدن رطوبت ندارید به صرف احساس به آن توجه نکنید.

در صورتی که یقین به بیرون آمدن رطوبتی دارید اگر یکی از نشانه های منی(نه همه آنها را) را دارد وندانید که دیگر نشانه ها را داشته است یا نه؟ چنانچه در حالت مریضی نیستید و پیش از بیرون آمدن آن آب، وضو نداشته اید، باید وضو بگیرید (وبه همان وضو اکتفا کنید). و اگر بعد از بیرون آمدن منی و پیش از غسل بول کردید (و یا فاصله زیادی شده به نحوی که یقین کنید منی در مجرای بول نمانده) [1] بعد آبی از شما خارج شده است که نمی دانید منی است یا رطوبت دیگر؟این رطوبت حکم منی را ندارد و لازم نیست دوباره غسل نمایید، اما اگر  بعد از بیرون آمدن منی و پیش از غسل بول نکردید و یا فاصله زیادی نشده (به نحوی که یقین کنید منی در مجرای بول نمانده) این رطوبت حکم منی را دارد و باید دوباره غسل نمایید.

در صورتی که پیش از غسل بول کرده بودید، اگر استبراء از بول نیز نموده بودید یا فاصله زیادی شده (به نحوی که یقین کنید بول در مجرا نمانده) این آب پاک است و مشکلی ندارد، ولی اگر استبراء از بول نکرده بودید یا فاصله زیادی نشده این رطوبت حکم بول را دارد، پس نجس بوده و محل آن را باید آب بکشید. [2]

برای اطلاع بیشتر از نحوه استبراء به پاسخ هایی که در همین سایت موجود است مراجعه نمایید.

نمایه «کیفیت استبراء از منی» شماره 1148 (سایت: 1170) .

نمایه «استبراء از منی» شماره 917 (سایت: 1026) .

نمایه «نشانه های منی» شماره 1412 (سایت: 1449) .

[1] قسمت داخل پرانتز فقط در فتوای آیت الله زنجانی موجود است.

[2] با استفاده از: توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 63، م 73 – 75.