آیا برای مسح کشیدن روی پا، تکیه دادن به تکیه‌گاه شرط شده است؟
پرسش
آیا برای مسح پا، باید به تکیه‌گاهی تکیه داده شود، یا می‌توان مسح را در هوا بدون تکیه‌گاه کشید؟
پاسخ اجمالی

در مسح سر و پا تکیه دادن به تکیه‌گاه یا تکیه ندادن شرط نشده است، بلکه ملاک آن است که سر و پا ثابت نگه‌داشته شوند و دست روى آنها کشیده شود. و اگر گفته شده است که پا به تکیه‌گاهی تکیه داده شود برای آن است که ثابت بماند.

إمام خمینی(ره) در این زمینه فرمود: «در مسح سر و روى پا باید دست را روى آنها بکشد و اگر دست را نگه‌دارد و سر یا پا را به آن بکشد وضو باطل است، ولى اگر موقعى که دست را می‌کشد سر یا پا مختصرى حرکت کند اشکال ندارد».[1]

[1]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 159، م 255؛ «مبطلات وضو و غسل»، 3867؛ «چگونگی مسح سر»، 9187؛ « شیعه و مسح پا»، 9853؛ «مقدار مسح پا در وضو»، 33729.