بعد از گذشت چند سال متوجه شدم عمل عمره سابق خود را صحیح انجام نداده ام، حال که فرصت مجدّد تشرف به عمره برایم پیش آمد، تکلیف چیست؟
پرسش
با سلام بنده چندین سال پیش عمل حج عمره را انجام دادم و بعد متوجه شدم که عملم صحیح نبوده است و نمی توانم ازدواج کنم مگر این که یا خودم یا کس دیگری به نیابت از من حج را انجام دهد. حال فرصتی پیش آمده است که خودم می توانم به حج عمره بروم. می خواستم بدانم آیا لازم است به خاطر آن حج قبلی کار خاصی انجام دهم یا خیر. ممنون می شوم از کمک شما
پاسخ اجمالی

پاسخ دریافتی از دفاتر مراجع به این شرح است:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

عمل باطل شده را تدارک نمایید و مُحرم شدن دوباره مانع ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر طواف عمره یا سعی باطل بوده است ورود به مکه فعلا نیاز به احرام ندارد. و وظیفه این است که اعمال عمره سابق را انجام بدهید بعد از آن می توانید به مسجد تنعیم رفته و برای عمره مفرده دیگری احرام ببندید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

چنانچه اعمال را به صورت صحیح انجام دهید وظیفه دیگری ندارید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

اگر یقین به بطلان عمل خود ندارید، عمره شما محکوم به صحت است و لازم نیست کاری انجام دهید.

اگر یقین به بطلان عمل خود دارید، در حال حاضر شما مُحرم هستید و باید در اسرع وقت کسی را نایب کنید تا از سوی شما عمل را تکمیل کند و اگر خودتان مشرف شدید باید خودتان عمل را به شکل مقتضی تکمیل کنید تا از احرام قبلی خارج شوید و مادامی که محرم هستید، نمی توانید دوباره محرم شوید.

البته چون کیفیت بطلان عمل شما مشخص نیست باید با توضیحات کامل آن، راه تکمیل را استفتاء نمایید.