اگر نمازگزار در نمازهای مستحب، یکی از ارکان نماز را زیادی انجام دهد، آیا نمازش باطل است؟
پرسش
سلام، در نماز عید فطر، امام جماعت در رکعت اول قبل از قنوت به رکوع رفتند و سپس بعد از خواندن پنج قنوت مجدد به رکوع رفتند. اگر چه این نماز مستحبی است، ولی آیا نماز صحیح است؟
پاسخ اجمالی

مراجع تقلید در این‌باره می‌گویند:

کم شدن رکن، نماز مستحبی را باطل مى‌کند،[1] ولى زیاد شدن رکن، آن‌را باطل نمى‌کند، پس اگر یکى از کارهاى نافله را فراموش کند و موقعى یادش بیاید که مشغول رکن بعد از آن شده، باید آن‌کار را انجام دهد و دوباره آن رکن را به جا آورد؛ مثلًا اگر در بین رکوع یادش بیاید که حمد را نخوانده، باید برگردد و حمد را بخواند و دوباره به رکوع رود.[2]

بنابراین طبق نظر اکثر مراجع، در فرض سؤال که رکوع اضافی در نماز مستحبی انجام شده، نماز باطل نمی‌شود.

[1]. حضرات آیات امام خمینی، خامنه‌ای، نوری همدانی و فاضل لنکرانی: (... بنا بر احتیاط واجب)؛ آیت الله مکارم: (کم و زیاد شدن رکن در نافله نیز اشکال دارد)؛ آیت الله بهجت: (اگر در نماز مستحبى کارى را فراموش کرد چنانچه محل آن باقى است، بنابر اظهر باید آن‌را به جا آورد و در این‌جهت مثل نماز واجب است).

[2]. ر. ک: خمینى، سید روح اللّٰه موسوى، توضیح المسائل (محشّٰى - امام خمینى)، ج ‌1، ص 648، م 1194، قم، دفتر انتشارات اسلامى، چاپ هشتم، 1424ق؛ سبحانى، جعفر، رساله توضیح المسائل، ص 269، م 964، قم، مؤسسه امام صادق علیه السلام، چاپ سوم، 1429ق؛ وحید خراسانی، حسین، توضیح المسائل، ص 239، م 1202، قم، مدرسه امام باقر(ع)، چاپ نهم، 1428ق.