استراق سمع(شنود)، چه حکمی دارد؟
پرسش
اگر در محل کار، هنگام ورود به اتاق یکی از همکاران متوجه شویم که ایشان به صورت تلفنی مشغول صحبت و بدگویی درباره شما با یکی دیگر از همکاران است، با توجه به اینکه حفظ حقوق و حیثیت شغلی برای شما نقش بسزایی در زندگی دارد و اینگونه صحبت‌‌ها ممکن است موجبات تضییع حقوق شما را فراهم آورد، آیا جایز است که مخفیانه سخن او را گوش کنیم تا بتوانیم از تضییع بیشتر حقوق به صورت قانونی ممانعت به عمل آوریم؟
پاسخ اجمالی

شنود مخفیانه گفت‌وگوهای دیگران جایز نیست، مگر این‌که موجب جلوگیری از ضرر قابل توجهی شود، که در این صورت نیز با مراعات قانون، در حد دفع ضرر و استیفای حق می‌توان عمل نمود.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بطور کلی مجرد بدگویی در موردی، مجوّزی برای استراق سمع موارد دیگر راجع به همکار مورد سؤال نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

نهی از منکر در این‌گونه موارد لازم است، منتها باید به صورت معقول باشد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. گفتگوی‌های دو یا چند طرفه از مصادیق حریم خصوصی افراد گفتگو کننده شمرده می‌شود و رعایت این حریم بر سایرین لازم است. بنابراین شنود سخنان دیگران جایز نیست.
  2. اگر در مورد خاصی استیفای حقی یا دفع ضرر قابل توجه از جان و مال و آبروی مؤمنی متوقف بر شنود باشد، چنانچه منع قانونی نداشته باشد، در حد دفع ضرر و استیفای حق جایز است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.