در ازدواج شخص نابالغ، آیا غیر از رضایت ولیّ، مصلحت فرزند شرط است، یا عدم مفسده؟
پرسش
در ازدواج فرزند نابالغ، آیا غیر از رضایت ولیّ، مصلحت فرزند شرط است، یا عدم مفسده کافی است؟ در این زمینه، منظور دقیق از مصلحت چیست؟
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال، گروهی از مراجع[1] رعایت مصلحت را لازم شمرده و گروهی دیگر تنها عدم مفسده را کافی دانسته‌اند، اگرچه مصلحت قابل گفتنی نیز وجود نداشته باشد.

در هر حال، منظور از رعایت مصلحت فرد نابالغ، در نظر گرفتن منافع دنیوی و اخری او است؛ مثلاً، اگر با این ازدواج، امکان تحصیل و رشد علمی و معنوی او بیشتر فراهم شود، می‌توان آن‌را مصلحت دانست.

به هر حال در تعیین مصلحت، عامل زمان و مکان نیز بسیار مهم است و چه بسا چیزی که در گذشته به عنوان مصلحت کودک در نظر گرفته می‌شد، امروز به صلاح او نباشد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، عدم مفسده کافی است، گرچه احتیاط (مستحب) مراعات مصلحت است، و مقصود از مصلحت این است که ازدواج به نفع فرزند به لحاظ دنیا و آخرت او باشد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

نبودن مفسده کافی است.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

عدم مفسده کافی است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

شرط است که مفسده برای طفل نداشته باشد و مراد از مصلحت یعنی منفعتی هم برای صغیر داشته باشد. و الله العالم.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

  1. در گذشته این اجازه به اولیاء داده می‌شد که حتی برای صغیر همسری انتخاب کنند و معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌شد، ولی در عصر و زمان ما عملاً ثابت شده است که این ازدواج‌ها به مصلحت دخترها و پسرها نیست و دارای مفاسدی است و با توجه به اینکه غبطه و مصلحت باید رعایت شود، این گونه ازدواج‌ها باطل است و اعتباری ندارد. نسبت به آنچه در گذشته انجام شده اگر در آن زمان واقعاً مفسده‌ای نداشته و غبطه صغیر رعایت شده محکوم به صحت است. ولی در صورتی که هدف، ایجاد محرمیت باشد و جهات شرعی رعایت گردد و این عقد به نفع دختر بچه باشد اشکالی ندارد.
  2. منظور از مصلحت یعنی اینکه آمادگی لازم برای ازدواج را داشته باشند تا آینده آنها به مخاطره نیافتد و علاوه بر بلوغ جسمی، به درک تشکیل خانواده و رشد عقلی برای ازدواج برسد، تا موجب مفاسد و مشکلاتی در زندگی فردی و اجتماعی نگردد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

مصلحت نیز لحاظ شود.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

در ازدواج نابالغ، علاوه بر عدم مفسده و عدم ضرر، رعایت مصلحت نابالغ از همه جهت مانند سلامت و بهداشت روان، امکان تحصیل و رشد معنوی لازم است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام؛ مکارم شیرازی، نوری همدانی و هادوی تهرانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.