در کتاب‌های فقهی می‌خوانیم که تخلّی در کوچه‌های بن‌بست‌ جایز نیست. آیا معنای چنین حکمی آن است که تخلّی در دیگر معابر عمومی، پارک‌ها و ... اشکالی ندارد؟!
پرسش
سلام علیکم؛ در توضیح المسائل آمده است، تخلی در کوچه بن‌بست حرام است. سؤال این است، با توجه به آسفالت و موزاییک بودن معابر شهری، آیا این کار در سایر کوچه و خیابان‌ها و اماکن عمومی مثل پارک‌ها (که موجب تنفر عابران است)، حرام نیست؟
پاسخ اجمالی
در کتابهای فقهی، از کوچههای بنبست به عنوان یکی از مکانهایی که تخلی در آنجا جایز نیست نام برده شده و دلیل آن هم، چنین بیان شده است که این کار به نوعی تصرف در ملک[و حریم خصوصی] غیر، بدون رضایت صاحبش است.[1] چون کوچه بنبست، بر اساس قوانین اولیه اسلامی، تنها حریم خصوصی مالکان خانههایی است که در اطراف آن وجود دارد.
با اینحال، این حکم بدان معنا نیست که تخلّی در معابر عمومی و کوچههای غیر بنبست - که حریم خصوصی افراد نیست - اشکال و ایرادی نداشته باشد، بلکه انجام این کار در تمام مکانهای عمومی نیز چنانچه عرفاً موجب آزار و اذیت مردم باشد(که در بیشتر موارد اینگونه است)، جایز نخواهد بود.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
وجه حرمت در جاهاى دیگر غیر از تصرف در ملک دیگران است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر موجب ایذای مؤمنین شود جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در کوچهها و راههای عمومی در صورتی که موجب ایذاء و ضرر به مردم باشد نیز حکم همان است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
آنچه موجب ضرر و زیان برای سایرین میشود، جایز نیست.

[1]. خویى، سید ابو القاسم، التنقیح فی شرح العروة الوثقى، الطهاره 3، ص 384، قم، چاپ اول، 1418ق.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.