زنی که درآمد همسرش از راه نامشروع است و خودش نیز منبع درآمد مستقلّی ندارد، وظیفه‌اش چیست؟
پرسش
همسرم مالی که وارد خانه میکند می‌دانم حرام است و درآمد حلال دیگری هم ندارد. خودم هم کار و درآمدی ندارم. وظیفه من چیست؟
پاسخ اجمالی

چنانچه فردی درآمد حرام و حلال داشته و فردی که از اموال او استفاده می‌کند نمی‌داند آنچه اکنون مورد استفاده او است از حلال است یا از حرام، استفاده او از آن مال مشکلی ندارد، ولی اگر فردی همه درآمدش حرام باشد، استفاده از آن مال دو صورت دارد:

الف) اگر به عنوان نمونه، سرپرست خانواده مواد غذایی را دزدیده و به خانه بیاورد، استفاده از آن برای خودش و دیگر اعضای خانواده حرام خواهد بود، مگر آن‌که نیاز به حد اضطرار برسد که در آن هنگام نیز باید به حداقل‌ها بسنده کرد.

ب) سرپرست خانواده، اموالی را از راه حرام به دست آورده و با آن وسایلی را خریده و به خانه آورده است که در این موارد، از آن‌جا که فروشنده آن وسائل، رضایت به معامله داشته، ‌استفاده از آن وسائل برای اعضای خانواده نامشروع نبوده، اما این نافی مسئولیت سرپرست خانواده در برگرداندن اموال به صاحبانش نیست.[1]

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

حرام بودن مال، موجب حرام بودن آن‌چه مى‌خرد نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

در صورتی که اطمینان ندارید که از عین مال حرام است، تصرف و استفاده اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه بدانید عین مال حرام است، استفاده از آن جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

مادامی که در آمدی ندارید، مجاز هستید به مقدار نیاز از آن استفاده کنید.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتی که بدانید مال مذکور بعینه حرام است، تصرف در آن جائز نیست.

[1]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌50060 (کسب درآمد با ماشینی که از مال حرام تهیه شده) در همین سایت مراجعه نمایید.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.