در بهشت، تعداد زنان بیشتر است یا تعداد مردان؟!
پرسش
آیا تعداد زنان در بهشت بیشتر از مردان است؟
پاسخ اجمالی

بر اساس تعالیم قرآن، هر انسانی - چه مرد و چه زن - اگر به خدا و پیامبران الهی و در رأس آنها پیامبر اسلام(ص) ایمان داشته باشد و بر اساس تعالیم دین عمل کند، وارد بهشت خواهد شد، و اگر گناهان قابل بخششی هم داشته باشد، خداوند او را در قیامت خواهد بخشید و از عذاب جهنم رهایی خواهد داد.

در قرآن هیچ اشاره‌ای نشده که تعداد مردان بهشتی بیشتر است یا تعداد زنان! زیرا ملاک در ورود به بهشت، ایمان و عمل صالح است و نه جنسیت!

بر این اساس، نمی‌توان با استناد به آیات قرآن، بالاتر بودن تعداد مردان و یا زنان را در بهشت را برداشت کرد.

اما در روایات، به گزارش‌هایی برخورد می‌کنیم که برخی از آنها نشانگر بیشتر بودن زنان و برخی دیگر نشانگر بالاتر بودن تعداد مردان است که صرف نظر از بررسی سندی هر کدامشان، تنها به مواردی از آنها اشاره می‌کنیم.

بیشتر بودن تعداد زنان

  1. امام باقر(ع) به نقل از رسول خدا(ص) فرمود: «در بهشت برای هر فرد مؤمن، هفتاد حوری بهشتی و چهل همسر از بنی آدم وجود دارد».[1]

2 . امام صادق‌(ع) فرمودند: «زنی از اهل بادیه با دو کودکی که یکی در آغوشش و دیگری همراهش بود نزد پیامبر(ص) آمد. حضرت یک قرص نان به او داد. زن از نان نخورد، بلکه آن را میان دو کودکش تقسیم کرد! پیامبر(ص) با دیدن این صحنه فرمود: زنانی که هم بارداری می‌کنند و هم دلسوز هستند! اگر زیاد خود را به امور باطل دنیوی سرگرم نکنند، هر فردی از آنان که نمازش را می‌خواند حتما از اهل بهشت خواهد بود».[2]

  1. فضیل به امام صادق(ع) عرض کرد که مردم معتقدند که بیشتر اهل دوزخ از زنان می‌باشند! حضرت(ع) پاسخ داد: چگونه چنین چیزی ممکن است، با آن‌که یک مرد در بهشت با هزار زن ازدواج نموده و به همراه آنان در کاخی که از درّ یک‌پارچه است، مستقر خواهند شد.[3]
  2. امام صادق(ع) فرمود: «بیشتر جمعیت بهشت از زنان مستضعفی هستند که خداوند می‌داند که آنها موقعیت و توانایی لازم را برای دریافت و رسیدن به حق و حقیقت نداشته‌اند و از این رو بر ایشان رحم آورده و وارد بهشتشان نموده است».[4]
  3. ابوصالح مفسّر، آیه «وَ إِذَا النُّفُوسُ زُوِّجَتْ‏»،[5] را این‌گونه تفسیر می‌کند که در روز قیامت، مؤمنی نیست مگر این‌که پس از عبور از صراط، خداوند متعال چهار زن از زنان دنیا را و هفتاد هزار حوری از حوریه‏های بهشتی را به ازدواجش در می‌آورد، مگر حضرت علی(ع)، که او همان‌گونه که در دنیا همسر حضرت فاطمه(س) بود، در آخرت نیز همسرش خواهد بود و برای او همسر دیگری از زنان دنیا وجود نخواهد داشت.[6]

بیشتر بودن تعداد مردان

  1. رسول خدا(ص) خطاب به برخی از زنان فرمود: «...این چنین می‏اندیشم که نکند در روز رستاخیز بیشتر اهل دوزخ شما باشید. پس از شما می‌خواهم که هر مقدار که در توان دارید، خود را به خداوند نزدیک کنید ...».[7]
  2. پیامبر(ص) فرمود: «... قسم به خدایی که مرا به حق مبعوث کرد و به مقام محمود رساند، جبرئیل بهشت و دوزخ را بر من عرضه کرد و بیشتر دوزخیان را از زنان دیدم و از جبرئیل علتش را پرسیدم و او گفت: به دلیل کفر و ناسپاسی آنها؛ زیرا بیشتر زنان از یک عمر خدمت شوهرشان، تشکری از او نکرده، اما همین‌که یک‌بار شوهرشان به او بدی کند، به او می‌گویند: در تمام عمرم از تو خیری ندیدم!».[8]

هر کدام از روایات یاد شده باید جداگانه تحلیل شوند، ولی نتیجه همان است که جنسیت، تأثیری در ورود به بهشت ندارد، حداکثر آن‌که شاید زمینه‌های گناه برای زنان بیشتر باشد، اما در طرف مقابل، آنان بیشتر از مردان مورد عفو و بخشش خداوند قرار می‌گیرند.

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 8، ص 99، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[2]. شیخ صدوق، علل الشرائع، ج 2، ص 599، قم، کتاب فروشی داوری، چاپ اول، 1385ش.

[3]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 3، ص 468، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.

[4]. همان.

[5]. تکویر، 7.

[6]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 43، ص 154، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[7]. من لا یحضره الفقیه، ج ‏3، ص 391.

[8]. محدث نوری، حسین، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج 14، ص 243، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1408ق.