لطفا کتاب لئالی الأخبار را معرفی نمایید؟
پرسش
نویسنده کتاب لئالی الأخبار کیست و محتوایش چیست؟
پاسخ اجمالی
لئالی الأخبار، یا لآلی الأخبار و الآثار، تألیف شیخ محمد نبى بن احمد تویسرکانى(متوفى 1320ق)، به زبان عربى درباره اخلاق است.[1] این اثر شبیه یک کشکول و مشتمل بر آیات، احادیث شیعه، حکایات و مباحث مختلف اخلاقى و اعتقادى است.
مؤلف، در بیان مطالب و مباحث، از آیات، روایات، اشعار فارسى و عربى فراوانى استفاده نموده است. وى در بیان مباحث اعتقادى از لفظ «لؤلؤ» استفاده نموده و سخن و کلام خود را با لفظ «أقول» بیان میکند.
این اثر را میتوان از جمله کتابهای اخلاقى دانست که با بهره بردن از آیات قرآن کریم و روایات شیعه، مباحث مختلف اخلاق اسلامى را بیان نموده است.
نویسنده، بسیارى از مطالب اعتقادى دیگر را بدون ذکر نام و منبع جمعآورى و همراه با اشعار و حکایات در کتاب ذکر نموده است.
از آنجا که مؤلف در سدههای اخیر میزیست، بعید است منبع معتبری جز آنچه امروزه موجود است، در اختیارش بود، و اگر همچنین بود نام آنرا ذکر نکرد؛ لذا برای اطمینان از معتبر بودن روایات و گزارشهای تاریخی موجود در این کتاب، باید مراجعهای به دیگر منابع نیز داشت.

[1]. تهرانی، آقا بزرگ‏، الذریعة إلى ‏تصانیف ‏الشیعة، ج ‏18، ص 257، قم، اسماعیلیان‏، 1408ق.