عاقبت کار ساحرانی که به حضرت موسی(ع) ایمان آوردند، چه شد؟ آیا فرعون، تهدیدش در مورد آنان را عملی کرد؟!
پرسش
آیا ساحران فرعون پس از شکست در برابر حضرت موسی(ع) و ایمان آوردن به آنحضرت، توسط فرعون شکنجه و دست پاهای ایشان قطع و به دار آویخته شدند و یا نجات پیدا کردند؟
پاسخ اجمالی
آنچه در قرآن کریم آمده، آن است که فرعون، ساحران را تهدید به دارزدن و قطع اعضا کرده و ساحران نیز از این تهدید نهراسیده و بر ایمان خویش پایدار ماندند.[1] اما اینکه سرانجام آنها چه شد، در قرآن بدان اشاره نشده، و در روایات و گزارشهای تاریخی نیز مختلف بیان شده است:
1. به دنبال ایمان آوردن ساحران، فرعون دست و پاى آنها را از جهت مخالف(دست راست با پاى چپ یا بالعکس) قطع کرد و آنها را به دار کشید و در شب همگى با ایمان به شهادت رسیدند. فرعون همچنین بدنهاى مثله شده آنان را در کنار رود نیل بر شاخه‏هاى درختان بلند نخل آویزان نمود.[2]
2. ساحران به حضرت موسی(ع) ایمان آوردند و به همراه بنیاسرائیل از دریا گذشتند[3] و نجات پیدا کردند و فرعون به آنها دست پیدا نکرد.[4]
شاید جمع بین این گزارشها آن باشد که برخی از آنها توسط فرعون کشته شده و دیگران نیز به همراه حضرت موسی(ع) و یاران او از رود نیل گذشتند و نجات پیدا کردند.

[2]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی‏، محمد جواد، ج 4، ص 714 – 715، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش.
[3]. هلالی، سلیم بن قیس، کتاب سلیم بن قیس الهلالی، محقق، مصحح، انصاری زنجانی خوئینی، محمد، ج 2، ص 842، قم، نشر الهادی، چاپ اول، 1405ق.
[4]. قطب الدین راوندی، سعید بن عبد اللّٰه، الخرائج و الجرائح، ج 3، ص 1022، قم، مؤسسه امام مهدی(عج)، چاپ اول، 1409ق.