معنای اصطلاح «سالبه به انتفاء موضوع» چیست؟
پرسش
سالبه به انتفای موضوع چیست؟
پاسخ اجمالی
سالبه به انتفاء موضوع این است که اگر در یک قضیه اصلاً موضوعی وجود نداشته باشد، هر چیزی را میتوان از آن سلب کرد. به عنوان نمونه، این سخن که «شریک خدای متعال قادر و توانا نیست» سالبه به انتفاء موضوع است؛ زیرا خداوند شریکی ندارد تا گفته شود که او قادر است یا نیست.
مثال دیگر:
اگر در جلسهای گفتوگو شود که آیا به روستاهای «کلات آباد» و «برره» برق رسانی شده، یا خیر؟ و بعداً مشخص شود که اصلاً روستاهایی به این نام نداریم، گفته خواهد شد که «سالبه به انتفاء موضوع» است و طبیعتاً نباید در مورد چیزی که وجود ندارد گفتوگو کرد.