حکم استفاده از خون خوک در فیلتر سیگار چیست؟
پرسش
در خارج از کشور مقیم هستم و اخیراً گزارش هایی در مورد خون خوک در فیلتر سیگار و سیگار برگ گسترش پیدا کردند. آیا حکمی در این مورد صادرشده است؟
پاسخ اجمالی

بنا بر اظهارات مدیر عامل سازمان دخانیات ایران ، شرکت‌های دخانی جهان از هموگلوبین خون خوک در چسب الیاف فیلتر سیگار استفاده می‌کنند.[1]

آنچه مسلم است این است که هم خوک و هم خون آن از نجاسات هستند که اگر با رطوبت با جایی تماس پیدا کنند موجب سرایت نجاست خواهد شد. بنابراین اگر خون خوک در فیلتر سیگار استفاده شود به طوری که با لب و دهان تماس داشته باشد و نجاست سرایت کند، لب و دهان نجس می شود.

اما شایان ذکر است که استحاله یکی از مطهرات است و  آن عبارت است از این که جسم نجسى برگردد به یکى از اشیاى طاهره؛ پس هر نجسى که به سوختن، خاکستر یا دود و یا بخار شود، پاک مى‏شود، خواه آن نجس در اصل، نجس باشد، یا به سبب ملاقات با نجاسات نجس شده باشد.[2]

البته برای اطمینان از عدم ضرر وجود چنین ماده ای برای سلامتی، باید از متخصّصین علوم پزشکی سؤال شود.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

خون خوک نجس است. البته اگر استحاله شود و به ماده ی متفاوتی تبدیل گردد که دیگر به آن خون خوک گفته نشود پاک می باشد.

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 120، مؤسسة نشر اسلامی وابسته به جامعه مدرسین، چاپ هشتم، 1424 هـ ق؛ بهجت، محمد تقی، جامع المسائل، ج ‏1، ص 69، چاپ اول، قم، چهارم: از مطهِّرات «استحاله» است. و آن عبارت است از این که جسم نجسى برگردد به یکى از اشیاى طاهره؛ پس هر نجسى که به سوختن، خاکستر یا دود و یا بخار شود، پاک مى‏شود، خواه آن نجس در اصل، نجس باشد، یا به سبب ملاقات با نجاسات نجس شده باشد.