در چه شرایطی جلوگیری از بارداری جایز است؟
پرسش
در حدیثی چنین آمده است: در شش مورد مانعی ندارد که مرد منی را خارج از رحم بریزد، از زنی که یقین دارد نازا است، از زن سالخورده، از زن زبان‌دراز، از زن بدزبان بیهوده‌گو، از زنی که بچه خود را شیر نمی‌دهد و از کنیز. آیا این روایت درست است؟
پاسخ اجمالی

در اصطلاح فقهی، جلوگیری از ریختن منی در رحم زن که موجب جلوگیری از بارداری می‌شود را «عزل» می‌گویند.[1] اگرچه بر اساس روایتی از رسول اکرم(ص) این عمل نهی شده است؛[2] اما از بعضی روایات دیگر استفاده می‌شود که عزل حرمت نداشته، و یا حتی کراهت آن ناچیز است.[3]

امام کاظم(ع) فرمود: در شش صورت عزل منی اشکالى ندارد: 1. از زن عقیمی که باردار نمی‌شود، 2. زن یائسه، 3. زن دریده(فاحشه)، 4. زن بدزبان و فحّاش، 5. زنى که فرزندش را شیر نمی‌دهد. 6. کنیز.[4]

این روایت به دلیل ضعیف بودن قاسم بن یحیی[5] و حسن بن راشد،[6] و مجهول بودن یعقوب جعفی، که در سلسله سند این روایت وجود دارند، ضعیف شمرده شده است.[7]

البته با فرض پذیرش سند، محتوای آن توجیه‌پذیر و قابل قبول است؛ به این بیان که جلوگیری از بارداری در بسیاری از جوامع به منظور کنترل جمعیت رواج دارد؛ زیرا ممکن است زن و شوهر آمادگی و هماهنگی لازم را برای بچه‌دار شدن و تربیت فرزند نداشته، یا از نظر پزشکی باردار شدن برای زن خطرناک باشد و یا حتی عزل منی نقشی در باردار شدن و یا نشدن همسر نداشته باشد؛ از این‌رو اسلام، عزل و جلوگیری از بارداری را اجمالا مجاز شمرده، گرچه در مواردی مکروه اعلام شده است.[8]

[1]. مجلسی اول، محمد تقی، روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، موسوی کرمانی، سید حسین، اشتهاردی، علی‌پناه، طباطبائی، سید فضل الله، ‌ج 8، ص 380، قم، مؤسسه فرهنگی اسلامی کوشانپور، چاپ دوم، 1406ق.

[2]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 52، ص 382 – 383، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[3]. روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، ج ‏8، ص 381.

[4]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 3، ص 443، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.

[5]. علامه حلی، حسن بن یوسف‏، رجال العلامة الحلی‏، ص 248، نجف اشرف، دار الذخائر، چاپ دوم، 1411ق.

[6]. نجاشی، احمد بن علی، فهرست أسماء مصنفی الشیعة(رجال نجاشی)، ص 38، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ ششم، 1365ش.

[7]. روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، ج ‏8، ص 381.

[8]. ر. ک: 92416 (جلوگیری از ریختن منی در رحم همسر).