چرا روحانی یک مسجد جواب سلام شما را ندهد؟
پرسش
سؤالی دارم که از شما تقاضا می کنم به آن پاسخ دهید:به نظر شما این چه معنایی می تواند داشته باشد که روحانی یک مسجد جواب سلام شما را ندهد؟این سؤال را به این دلیل پرسیدم که مولانا رفیق حسین نقوی (اهل هند) فردی که روحانی یک مسجد (اداره جعفریه) واقع در مرکز شهر Burtonsville در استان Maryland مریلند آمریکا) و همچنین سرپرستی مرکز اطلاع رسانی اسلامی برای (FBI) را در این مسجد نیز به عهده دارد، وقتی از نماز جمعه فارغ شد و به وی و پسرش سلام کردم، هیچ کدام جواب سلام مرا ندادند. می خواستم بفهمم که واقعاً چنین رفتاری، چه معنایی را می تواند در بر داشته باشد؟ چرا که تاکنون هیچ فرد مسلمانی هرگز چنین عملی را در قبال من انجام نداده است.
پاسخ اجمالی

کاربر گرامی!

سلام، اطمینان دادن به طرف مقابل است که کسی که سلام می گوید مرادش این است که سلامتى و تندرستى تو را خواستارم و از جانب من آسوده و مطمئن باش، که گزندى به تو نخواهد رسید. من خیرخواه تو هستم، نه بدخواه و کینه ورز و دشمن، و نیز سلام نام خدا و نوعى درود و تحیت اسلامى است که دو مسلمان به هم مى گویند.

درباره سلام کردن احادیث زیادی از امامان معصوم (ع) رسیده است که به یک مورد بسنده می شود:

امام صادق (ع) می فرمایند: «از نشانه هاى فروتنى این است که به هر کس برخوردى ، سلام دهى».[1]

برای دست یابی به پاسخ مناسب تذکر چند نکته ضروری به نظر می رسد.

1. حضور در نماز جمعه یک عمل عبادی و سیاسی است و این که شما در نماز جمعه شرکت می کنید، بسیار پسندیده و نیکو است و شایسته است به این کار ادامه دهید.

2. بر اساس روایاتی که از معصومین (ع) به ما رسیده ما وظیفه داریم کارهای برادران دینی خود را بر بهترین صورت آن حمل کنیم.

امیر المؤمنین (ع) فرمود هر کس که خود را در معرض تهمت در آورد کسی را که به او بدگمان است سرزنش نکند و هر کس راز خود را بپوشد اختیار آن را دارد و هر سخنى که از دو نفر تجاوز کرد پخش می شود، به برادر خود خوشبین باش تا حال او بر تو روشن شود ، سخن برادر دینی خود را تا زمانی که حمل به خوبى ممکن است بد تفسیر مکن.[2]

برای اطلاع بیشتر از معنا، آثار و علاج و مداوای بدبینی به پاسخ شماره 5311 (سایت: 5484)  مراجعه نمایید.

بنابر این برای جواب سلام ندادن روحانی مسجدتان، احتمالات زیادی وجود دارد از جمله این که شاید نشنیده و یا جواب داده، ولی شما متوجه نشده اید یا این که گرفتاری داشته و با توجه به این که ذهنش را مشغول کرده بود و درگیر آن بود متوجه نشد و یا این که فکر کرده کسی دیگر جواب سلام شما را می دهد و ... .

3. در صورت امکان بدون هیچ گونه پیش داوری و بد گمانی این مسئله را با مهربانی و رعایت کمال ادب، با او در میان گذاشته و به او بگویید که من چندبار به شما سلام کردم ولی از شما جوابی نشنیدم.

[1]   . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 2، ص 646، دار الکتب الإسلامیة تهران، 1365 ش.

[2]   صدوق، امالى، کمره‏اى، ص 304، اسلامیه، تهران، چاپ ششم ، 1376 ش.‏