کد سایت fa10742 کد بایگانی 9962 نمایه شعر منسوب به علاّمه شعرانی درباره امام حسین (ع)
طبقه بندی موضوعی تاريخ بزرگان
خلاصه پرسش
این شعر منسوب به علاّمه شعرانی خوانده می‏شود: «شاهان‌ همه‌ به‌ خاک‌ فکندند تاجها *** زیب‌ نیزه‌ شد سر شاه‌ جهان‌ عشق‌» که ظاهراً در کتاب دمع السّجوم (ترجمه نفس المهموم) آمده. آیا این انتساب درست است؟
پرسش
در روضه‏ها و مراثی امام حسین گاه این شعر منسوب به علاّمه شعرانی خوانده می‏شود: «شاهان‌ همه‌ به‌ خاک‌ فکندند تاجها *** زیب‌ نیزه‌ شد سر شاه‌ جهان‌ عشق‌» که ظاهراً در کتاب دمع السّجوم (ترجمه نفس المهموم) آمده. آیا این انتساب درست است؟ و لطفاً آدرس ارجاع آن را ذکر فرمایید.
پاسخ اجمالی

کتاب «دمع السّجوم» ترجمه مقتل معروف حاج شیخ عباس قمی - صاحب مفاتیح الجنان- با عنوان «نفس المهموم فی مقتل سیدنا الحسین المظلوم ‌(ع)» مؤسسه انتشارات هجرت، قم و سال نشر، 1386 شمسی است. اصل کتاب «نفس المهموم» به زبان عربی است که علامه شعرانی (ره)، این اثر را به فارسی برگردانده و برخی از قصه ها، نکات و مطالب را در پاورقی آن آورده که شعر مورد سؤال یکی از آنها است که در پاورقی صفحه 196 آمده و ما در زیر آن شعر را به صورت کامل می آوریم:

شاهان‌ همه‌ به‌ خاک‌ فکندند تاجها

تا زیب‌ نیزه‌ شد سر شاه‌ جهان‌ عشق‌

بر پاى دوست‌ سر نتوان‌ سود جز کسى

کو را بلند گشت‌ سر اندر سنان‌ عشق‌

از لامکان‌ گذشت‌ به‌ یک‌ لحظه‌ بى بُراق

این‌ مصطفى که‌ رفت‌ سوى آسمان‌ عشق‌

شاه‌ جهان‌ عشق‌ که‌ جانانش‌ از ألست

گفت‌ اى جهان‌ حُسن‌، فداى تو جان‌عشق‌

تو کشته‌ منى و منم‌ خون‌ بهاى تو

بادا فداى تو کون‌ و مکان‌ عشق