در مورد زندگی‌نامه ام احمد دختر موسی بن جعفر(ع) توضیح دهید.
پرسش
در مورد زندگی‌نامه ام احمد دختر موسی بن جعفر(ع) توضیح دهید.
پاسخ اجمالی

یکی از دختران امام کاظم(ع)، ام احمد نام داشت[1] که در سفر به بغداد، همراه پدرشان بود و در همین سفر، روایتی را نیز از حضرتشان نقل کرد.[2]

بعد از آن‌که هارون الرشید دستور داد تا موسی بن جعفر(ع) را نزد او بیاورند، امام هفتم(ع)، فرزند بزرگش امام رضا(ع) [3] را فراخواند و در حضور عده‌‏ای از شیعیان برجسته، ایشان را وصی خود قرار داد و سپس وصیت‌نامه خود را به دخترش ام احمد داد و مخفیانه به او فرمود: هر کسی نزد تو آمد و نشانی چیزی را که به تو سپردم داد، این نوشته را به او بده.[4]

بعد از شهادت امام کاظم(ع)، امام رضا(ع) نزد ام احمد رفت و با دادن نشانی از وی خواست که امانت پدر را به ایشان بدهد. ام احمد چون این درخواست را شنید سر به گریه نهاد و گفت: گویا پدرم به شهادت رسیده است!

امام رضا(ع) خواهرش را به صبر دعوت نمود و از او خواست تا این موضوع را پنهان کند تا این خبر از طریق دیگری به حاکم مدینه برسد و این خبر را از مردم بشنود و موضوع شهادت امام از زبان ما منتشر نشود. آن‌گاه امّ احمد کیسه‌‏ای که امانت‌های پدرش در آن بود را آورده و تقدیم برادرش نمود.[5]

این‌که امام کاظم(ع) وصیت خود را به ایشان سپرد، خود نشانی از بزرگی و مقام والای این بانو است.

البته برخی سیره‌نویسان معاصر معتقدند که ام احمد دختر امام کاظم(ع) نبوده، بلکه یکی از همسران آن‌جناب بود.[6] برخی گزارش‌های اخیر نیز سال وفات ام احمد را سال 231 هجری اعلام کرده‌اند،[7] که باید این موضوع در منابع کهن مورد بررسی قرار گیرد.

[1]. شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، محقق، موسوی خرسان، حسن، ج 1، ص 366، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق؛ علامه حلّی، حسن بن یوسف، تذکرة الفقهاء، ج 2، ص 141، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1414ق؛ شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 3، ص 320، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق.

[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 3، ص 42، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[3]. ر. ک: «امام رضا(ع) بزرگ‌ترین فرزند امام کاظم(ع)»، 110899.

[4]. مسعودی، علی بن حسین، اثبات الوصیة للإمام علی بن أبی طالب(ع)، ص 205، قم، انصاریان، چاپ سوم، 1384ش.

[5]. کافی، ج ‏1، ص 381 – 382؛ اثبات الوصیة، ص 201.

[6]. امین، سید حسن، مستدرکات اعیان الشیعة، ج 5، ص 90، بیروت، دارالتعارف للمطبوعات، 1408ق.

[7]. اعلمی حائری، محمد حسین، تراجم أعلام النساء، ج 1، ص 234، بیروت، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات‏، چاپ اول، 1407ق‏.