آیا این مطلب درست است که اگر تصویری روی دیوار باشد دیگر فرشتگان در آن مکان نخواهند رفت؟
پرسش
آیا این مطلب درست است که اگر تصویری، عکسی یا طرحی روی دیوار خانه ام داشته باشم، دیگر فرشتگان از آن مکان دیدن نخواهند کرد؟ آیا می بایست حتی تصاویر خانوادگی خود را که برروی دیوار نصب شده است، بردارم؟
پاسخ اجمالی
در کتاب های حدیثی، روایاتی آمده است، مبنی بر این که فرشتگان الاهی به خانه هایی که در آنها تمثال نگهداری می شود وارد نمی شوند.[1] درباره این گونه احادیث چند نکته لازم به تذکر است:
الف. منظور از تمثال، در این احادیث اعم از عکس و مجسمه جانداران می باشد.[2]
ب. بیشتر این روایات دارای راویان ضعیف یا مجهول می باشند.[3]
ج. عالمان دینی این روایات را درباره مکان هایی که در آن جا، نماز خواندن مکروه است ذکر کرده اند.[4]
به همین دلیل، فقها فرموده اند: نماز خواندن در چند جا مکروه است که از آن جمله است: روبروى عکس و مجسمه چیزى که روح دارد، مگر آن که روى آن پرده بکشند، و در جایى که عکس باشد اگر چه روبروى نمازگزار نباشد،[5] پس نماز خواندن در جایی که تابلو های عکس انسان و حیوان در محل نمازگزار باشد، اعم از آن که آن محل مسجد باشد یا غیر مسجد و اعم از این که آن تصویر رو به روی نماز گزاران باشد یا در جهت دیگر، مکروه است و بهتر است که در موقع نماز روی آن پوشانده شود.[6]
در هر حال براساس نظر بیشتر مراجع فعلى، نصب و نگهدارى تمثال، مجسمه، عکس (غیر مبتذل) در منزل و مراکز عمومى و میادین مانعى ندارد.[7]
همچنین، پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) نسبت به سؤال فوق چنین است.
نماز خواندن مقابل تصاویری که موجب پراکندگی ذهن می شوند، مکروه است.
در سایر موارد، وجود این تصاویر، اگر مشتمل بر امر حرامی، مانند تصویر صحنه های مستهجن یا اشخاصی که راضی به بودن تصویر شان در آن مکان نیستند، نباشد، اشکالی ندارد.  لینک به سایت استفتائات

[1] کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 6، ص 528، ح 13، دار الکتب الاسلامیه، تهران، 1407ق؛ تهذیب، محمد بن حسن طوسی، ج 2، ص 377، ح 102، دار الکتب الاسلامیه، تهران، 1407 ق.
[2] مجلسی، مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول،محمد باقر مجلسی، ج‌15، ص 299، دار الکتب الاسلامیه، تهران، 1404ق.
[3] همان.
[4] منتهى المطلب فی تحقیق المذهب،‌حلّى، حسن بن یوسف،ج4،ص324، ‌مجمع البحوث الإسلامیة‌، مشهد، 1412 ق.‌
[5] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، م 898
[6] با استفاده از پاسخ 855 (سایت: 930).
[7] مسائل جدید از دیدگاه علما و مراجع تقلید، سید محسن محمودى، انتشارات صاحب الزمان، ص 43؛ با استفاده از نرم افزار پرسمان.