دو نفر از دوستان یک پروژه اقتصادی به من معرفی کردند و در همان تماس اولیه گفتند که نصف سود را می خواهند. من پذیرفتم. بعد از بررسی های به عمل آمده متوجه شدم آنها تنها برای معرفی این کار به من نصف سود را می خواهند. الآن باید به آنها چقدر بدهم؟
پرسش
دو نفر از دوستان یک پروژه اقتصادی به من معرفی کردند و در همان تماس اولیه گفتند که نصف سود را می خواهند. من هم چون از تمام و کمال ماجرا خوب خبر نداشتم تنها به صورت تلفنی پذیرفتم. بعد از بررسی های به عمل آمده متوجه شدم آنها تنها برای معرفی این کار به من نصف سود را می خواهند. یکی از آنها هم بعدا تلاش کرد تا مشکلاتی در طول کار ایجاد کند و اخلال بوجود آورد. الآن باید به آنها چقدر بدهم ؟ یکی آن دوستی که سنگ اندازی کرده و یکی آن دیگری. آیا باید به آنها نصف سود را بدهم؟
پاسخ اجمالی

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1. اگر قراردادی بین دو طرف وجود داشته و هر کدام تعهداتی داشته باشند، عمل به آن قرارداد لازم است.

2. اگر در این مورد از ابتدا آن دو نفر حق الزحمه ای معادل نصف سود حاصل را فقط برای معرفی پروژه مطالبه کرده اند و طرف مقابل آن را پذیرفته است، پرداخت آن واجب است، هر چند یکی از آن دو نفر در اجرای پروژه مشکلاتی را ایجاد کند، ولی اگر در تماس اولیه تصور این بوده است که نصف سود در ازای مشارکت آن دو در اجرای پروژه است و آنها مشارکتی نداشته اند، پرداخت این مبلغ لازم نیست و فقط باید اجرت المثل کار آنها پرداخت شود. یعنی باید ارزیابی شود که کار آنها در این پروژه چه مقدار ارزش داشته است و همان مقدار، به آنها پرداخت گردد.

لینک به سایت استفتائات

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.