حکم وام گرفتن از بانک های دولت های غیر اسلامی چیست؟
پرسش
من مسلمان هستم و در سوئد زندگی می کنم کار خوبی پیدا نکرده ام و می خواهم یک رستوران کوچک بخرم، من و همسرم تصمیم به گرفتن وام از یک بانک گرفتیم که اقساط آن را ماهانه پرداخت کنیم، آیا این عمل حرام است؟
پاسخ اجمالی

"اصل وام گرفتن مشروط به اذن حاکم شرع نیست حتّى اگر از بانک دولتى باشد و از نظر حکم وضعى صحیح است هر چند ربوى باشد، ولى در صورت ربوى بودن، گرفتن آن از نظر تکلیفى حرام است چه از مسلمان گرفته شود یا از غیر مسلمان و چه از دولت اسلامى بگیرد یا از دولت غیر اسلامى، مگر آنکه به حدّى مضطر باشد که ارتکاب حرام را مجاز کند و گرفتن وام حرام هم با اذن حاکم شرع حلال نمى‏شود، بلکه اذن او در این رابطه موردى ندارد ولى شخص مى‏تواند براى اینکه مرتکب حرام نشود پرداخت مبلغ اضافى را قصد نکند، هر چند بداند که آن را از او خواهند گرفت و جواز گرفتن وام در صورتى که ربوى نباشد اختصاص به حالت ضرورت و نیاز ندارد."[1]

یعنی زمانی که در گرفتن این وام اضطراری دارید بر شما جایز است و در هنگام گرفتن وام نیت داشته باش که زیادی را پرداخت نکنی.

لازم است به این نکته توجه داشته باشید که واجب است در رستوران، اجناس مباح و حلال را به مشتریان خود عرضه کنید نه این که اجناس حرام نظیر گوشت خوک، شراب و... را بفروشید و این البته ربطی به جایز بودن یا نبودن وام ندارد.

[1]  اجوبة الاستفتاءات فارسی، ج2، سؤال 826.