اگر انسان شک کند که در خواب محتلم شده است یا نه، وظیفه اش چیست؟
پرسش
اگر کسی از خواب بیدار شود و بعد ببیند که لباس زیرش کاملاً خیس شده و آب زیادی از آن خارج شده ولی یادش نمی آید که خواب شهوانی دیده باشد حکمش چیست؟ اگر منی نیست پس چیست، چون زیاد است.
پاسخ اجمالی

از نظر اسلام در مسائل طهارت و نجاست (که جنابت از شاخه های آن است)، شک و تردید هیچ اعتباری ندارد و نباید به آن اعتنا کرد. همچنین غسل جنابت در صورتی بر انسان واجب می شود که انسان یقین داشته باشد از او منی خارج شده است و در نتیجه یقین به جنابت داشته باشد و یا علامت های شرعی خروج منی در او باشد. [1]

حضرت آیت الله خامنه ای در پاسخ سؤالی در این زمینه فرموده اند:"با شک در جنابت حکم جنابت مترتب نمى‏شود، مگر این که رطوبتى از شما خارج شود که همراه با علامت‏هاى شرعى خروج منى باشد یا یقین به خروج منى داشته باشید." [2] [3]

در هر صورت در این موارد می توانید به احتیاط عمل کنید و بدن و لباس خود را تطهیرکرده (آب بکشید) و غسل جنابت کرده و برای نماز وضو هم بگیرید، اما تا مادامی که یقین به خروج منی ندارید یا علامت های شرعی خروج منی را در خود نیافتید وظیفه ای نسبت به مطالب گفته شده همانند وجوب غسل جنابت و... ندارید.

[1] . برای آگاهی از علامت های شرعی خروج منی، نک:

1- سؤال   781 (سایت: ۸۳۸ نمایه: احتلام و نشانه های منی در مردان.

2- سؤال 1043 (سایت: ۱۱۰۹)، نمایه: خروج تدریجی منی.

3- سؤال 866 (سایت: ۹۴۵ تحریکات شهوانی، احتلام و نشانه های منی در مردان.

[2] . أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص: 33 ،   س 174.

[3] . بر گرفته از   سؤال 1260 (سایت: ۱۲۴۹).