آیا ذریه پیامبر (ص) نیز باید خمس پرداخت کنند؟
پرسش
آیا کسانی که از ذریه پیامبر اسلام (ص) هستند نیز باید خمس پرداخت کنند؟
پاسخ اجمالی

اگر انسان از تجارت یا صنعت، یا کسب هاى دیگر مالى به دست آورد،چنان چه از مخارج سال خود او و عیالاتش زیاد بیاید، خمس، یعنى پنج یک آن را در این زمان باید به مجتهد جامع الشرایط بدهند یا به مصرفى که او اجازه مى‏دهد برسانند.[1] در این حکم فرقی نیست که از ذریه پیامبر اسلام باشد و یا از غیر آنان.

پس اگر چه سادات فقیر یکی از مصارف خمس هستند اما ساداتی که خمس برآنان واجب می گردد سهم سادات را نیز باید با اذن حاکم شرع[2] به سیّد فقیر یا سیّد یتیم یا به سیّدى که در سفر درمانده شده بدهند.[3]

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص 8، مسأله 1752 (هرگاه انسان از تجارت یا صنعت، یا کسب هاى دیگر مالى به دست آورد، اگر چه مثلًا نماز و روزه میّتى را بجا آورد و از اجرت آن، مالى تهیّه کند، چنان چه از مخارج سال خود او و عیالاتش زیاد بیاید، باید خمس، یعنى پنج یک آن را به دستورى که بعداً گفته مى‏شود بدهد).

[2] آیات عظام سیستانی و تبریزی و صافی در پرداخت سهم سادات، اجازه مجتهد را لازم نمی دانند. نک: حسینی، سیدمجتبی، رساله دانشجویی، احکام خمس، ص98، پرسش 91، چاپ چهارم، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها.

[3]  توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص:60، مسأله 1834 (خمس را باید دو قسمت کنند: یک قسمت آن سهم سادات است، که امر آن با حاکم است و باید آن را به مجتهد جامع الشرایط تسلیم کنند و یا با اذن او به سیّد فقیر یا سیّد یتیم یا به سیّدى که در سفر درمانده شده بدهند. و نصف دیگر آن سهم امام علیه السلام است که در این زمان باید به مجتهد جامع الشرایط بدهند یا به مصرفى که او اجازه مى‏دهد برسانند).