در صورتی که افراد مختلفی توانایی پاسخ‌گویی داشته باشند، آیا پاسخ دادن به سؤالات دینی دیگران، برای یکایک آنان واجب است؟
پرسش
آیا پاسخ دادن به سؤالات دینی دیگران، در صورتی که برای سائل، امکان سؤال از افراد دیگر، در زمان دیگر وجود دارد، شرعاً واجب است؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال که امکان پاسخ گرفتن از دیگران هم وجود دارد، پاسخ‌گویی، واجب کفایی است. البته برخی از فقها در صورتی پاسخ‌گویی را واجب ‌دانسته‌اند که اگر پاسخ گفته نشود، موجب انحراف پرسش‌گر شود.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
واجب کفائی است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
لازم نیست، مگر منجر به این شود که دیگری مرتکب باطل شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
آری، واجب کفایی است.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. پاسخگویی به سؤالات دینی بر تمام افرادی که دانش و توانایی لازم برای این کار را دارند، واجب کفایی است و تا زمانی که به اندازۀ کافی از این افراد برای این کار اقدام نکرده‌اند، این وجوب همچنان باقی است. البته این کار بر کسانی که دانش و توانایی لازم در این خصوص را ندارند، جایز نیست.
2. در فرض سؤال، اگر پرسش فرد، به پاسخ سریع و فوری نیاز دارد، واجب است پاسخ دهد، در غیر این صورت اگر دیگران برای پاسخگویی به موقع در دسترس باشند، پاسخگویی بر این فرد واجب نیست.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.