معنای هنگام زوال، صبح و پسین که برای انجام بعضی از عبادات آمده است، چیست؟
پرسش
با سلام؛ زمان قرائت صلوات شعبانیه در مفاتیح هنگام زوال قید شده است. زمان دقیق و وقت فضیلت صلوات شعبانیه چه زمانی است؟ آیا هنگام اذان ظهر و قبل از ادای فریضه ظهر مورد نظر است، یا چنانچه در مساجد بین فریضتین و یا پس از فریضه عصر می‌خوانند؟ همچنین در وقت صبح و پسین قید شده، لطفا وقت دقیق صبح و پسین را مشخص فرمائید.
پاسخ اجمالی
«زوال» در لغت به معنای حرکت بوده،[1] و مراد از زوال خورشید، حرکت آن از وسط آسمان به سمت مغرب است و نشانه این حرکت، آن است که سایه اشیا پس از کوتاه شدن در وسط روز، شروع به بلند شدن کند؛[2] که این همان، ظهر شرعی و هنگام اذان ظهر است.
اما، درباره سؤال مذکور باید گفت؛ بعضی از اعمال عبادی در اسلام مقید به زمان خاصی است، که باید وقت و زمان در انجام آنها رعایت شود، و این امر در برخی عبادات؛ مانند نمازهای یومیه، واجب و در برخی دیگر، مستحب است. پس درباره صلوات شعبانیه؛ هرچند شروع این عمل ظاهراً از ابتدای ظهر می‌باشد، ولی بهتر است مقداری از این وقت تأخیر افتد؛ چون مصادف فضیلت نماز اول وقت می‌باشد.
ضمن اینکه «وقت صبح»، از اول صبح شرعی (اذان صبح) است و منظور از «پسین» هنگام عصر است.[3]

[1]. محمود عبد الرحمان، معجم المصطلحات و الألفاظ الفقهیة، ج‌2، ص 216، بی‌نا، بی‌تا.
[2]. ر. ک: سعدى ابو جیب، القاموس الفقهی لغة و اصطلاحا، ص 161، دمشق، دار الفکر، دوم، 1408ق.
[3]. معین، محمد، فرهنگ فارسی، ص231، نشر سرایش.