آیا مادر می‌تواند قبل از تولد فرزند، حضانت او را از همسر درخواست نماید؟
پرسش
همسرم دو ماه بعد از ازدواج با من با دختری رابطه برقرار کرد و به او گفت مجرد است. رابطه‌اش با من سرد شده بود و دیر به خانه می‌‌‌آمد. ولی من با این‌‌که شک کرده بودم از وظایف همسری سرباز نزدم. و همانند یک فرشته زیبا و کدبانو بودم تا همسرم برگردد به سمت من. وقتی موضوع آشکار شد و من قصد ترک خانه را داشتم همسرم گفت: اگر می‌خواهی بروی برو، اما بدان نه مهرت را می‌‌دهم نه می‌‌گذارم راحت زندگی کنی! من ماندم، به شرطی که رابطه خود را تمام کند و ثابت کند دیگر با او رابطه ندارد، اما هیچ اثباتی نشد. آیا همسرم مرتکب گناه نشده؟ حقوق من در این زمینه چیست؟ همسرم بعد از این قضایا طلب فرزند کرد. من مخالفتی نکردم شاید این‌‌گونه زندگی‌مان رنگی تازه گرفته و همسرم به من دلگرم شود. اما نگرانم این اتفاق ادامه داشته باشد و همسرم باز اشتباه کرده و عرصه بر من و فرزندم تنگ‌‌تر شود. آیا می‌توانم قبل از تولد فرزندم حضانت او را از همسرم بخواهم؟
پاسخ اجمالی

1. مجرد ارتباط مشروع یا نامشروع همسر شما مجوزی برای ترک نمودن منزل از سوی شما نمی‌شود، مگر این‌که موجبات دیگری مانند خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی(آبرو) که در ماده 1115 ق. م. ذکر شده است برای شما وجود داشته باشد تا بتوانید منزل را ترک نمایید.[1] البته اگر شوهرتان روابط نامشروعی داشته، مطمئناً گناه‌کار بوده است.
2. با عنایت به این‌که استحقاق زوجه در مطالبه مهریه از عقد نکاح ناشی می‌شود، و در سند (قباله) ازدواج، در قسمت مربوط به مهریه معمولاً نوشته می‌شود که مهریه زوجه فلان مبلغ و بر ذمه زوج است که عند المطالبه باید به زوجه بپردازد و ذیل آن‌را زوج و زوجه امضا می‌کنند، شما می‌توانید به استناد مواد 10 و 1301 قانون مدنی[2] در دادگاه خانواده دادخواستی مبنی بر مطالبه مهریه مطرح نمایید تا همسر شما را ملزم به پرداخت آن نمایند و حتی اگر نتواند یک‌جا پرداخت نماید و اعسارش در محکمه ثابت شود، باید به صورت اقساطی پرداخت نماید و در غیر این صورت محکوم به زندان خواهد شد تا مهریه شما را پرداخت نماید.
3. در صورتی که برای ادامه زندگی با همسرتان از ایشان تعهدی مبنی بر عدم ارتباط با آن دختر در ضمن عقد لازمی منعقد نموده باشید؛ یعنی در ضمن عقد لازمی، شرط ادامه زندگی با ایشان را قطع ارتباط با آن دختر قرار داده باشید، و الآن برای شما ارتباط مجدد ایشان با آن دختر، محرز گردد و بتوانید در دادگاه آن‌را به اثبات برسانید، می‌توانید به استناد ماده 1119 ق. م. از دادگاه خانواده تقاضای طلاق نمایید و خود را مطلقه نمایید.[3]
4. تا زمانی که با یکدیگر زندگی می‌کنید طبق مفاد ماده 1168 ق. م. نگه‌داری اطفال از حقوق و وظایف پدر و مادر است.[4] بنابراین شما نمی‌توانید درخواست حضانت شخصی برای فرزند خود نمایید، مگر این‌که یکی از موارد پنج‌گانه در ماده 1173 ق. م. را اثبات نمایید که عبارت‌اند از: 1. اعتیاد زیان آور همسر به الکل، مواد مخدر و قمار 2. اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء 3. ابتلا به بیماری‌های روانی با تشخیص پزشکی قانونی 4. سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء، تکدی‌گری و قاچاق. 5. تکرار ضرب و جرح خارج از حدّ متعارف.[5]
در خاتمه توصیه می‌شود تنها وظیفه همسر شما جلب اعتماد شما است، نه اثبات ارتباط نداشتن با فلانی یا معتاد نبودن یا دروغ‌گو نبودن، خیانت نکردن، بد دل نبودن و...، اگر قرار باشد انسان‌ها هر چیز عدمی(چیزی را که اتفاق نیفتاده) را بخواهند به اثبات برسانند موجب عسر و حرج و گاهی غیرممکن خواهد بود. بنابراین تا ارتباط مجدد ایشان احراز و روشن نشده، با شک و تردید زندگی خود را تباه نکنید.

[1]. جهانگیر، منصور، قانون مدنی، ص 195 – 196، نشر دیدار، تهران، چاپ سی و هفتم، ویرایش دوم، 1386 ش.
[2]. همان، ص 19 و 229.
[3]. همان، ص 196.
[4]. همان، ص 205.
[5]. همان، ص 206.