برای اجرایی شدن ازدواج موقت در جامعه چه راه‌کاری را پیشنهاد می‌کنید؟
پرسش
با توجه به این‌که در قرآن کریم - جهت جلوگیری از زنا - به ازدواج موقت تاکید شده است(آیۀ 24 سورۀ نساء) و پیامبر اکرم(ص) و ائمۀ اطهار(ع) این همه تأکید کرده‌اند، متاسفانه در جامعۀ ما که ادعای اسلامی بودن آن‌را داریم، این امر الاهی نه تنها به درستی اجرا نمی‌شود، بلکه گاهی جلوگیری می‌شود. باور کنید اکثر جوانان ما یا نمی‌دانند یا اگر می‌دانند، می‌ترسند. به نظر شما چه باید کرد؟
پاسخ اجمالی

برای جوانان، آرامش و آسایش خاطر در سایۀ ازدواج دائم و همیشگی فراهم می‌شود، ولی بدون تردید برای یک جوان محصل یا دانشجو که امکان ازدواج دائم را ندارد، بهترین و مطمئن‌ترین و سالم‌ترین راه محافظت از فریب‌های شیطان، ازدواج موقت است؛ زیرا نه بی‌بندوباری و آزادی جنسی مورد تأیید است، و نه رهبانیت و تحمل فشار شدید جنسی.

اسلام نیز به عنوان کامل‌ترین دین، ازدواج موقت را به جهت مشکلاتی که ممکن است برخی افراد در انجام ازدواج دائم داشته باشند، تشریع و تجویز نموده است که می‌تواند به صورت یک مسکِّن موقت، مورد استفاده قرار گیرد. این یکی از نقاط مثبت و مترقی فقه شیعه و اهل‌بیت(ع) است که در کنار پاسخ‌گویی به غریزۀ جنسی به طور دائم، راه حل موقت و قانون‌مند آن‌را نیز ارائه نموده است.

اما همان‌طور که اشاره کردید، مشکلاتی در اجرای این قانون وجود دارد که بیشتر ناشی از جهل و نادانی است و به فرمایش علی(ع): "مردم دشمن چیزی هستند که نسبت به آن جاهل‌اند و آگاهی ندارند".[1]

اگر فواید و منافع ازدواج موقت به صورت گسترده مطرح شود، مسلماً مردم و بویژه خانم‌ها آمادگی بیشتری جهت پذیرش آن دارند، لکن عدم آگاهی باعث شده تا برخی نسبت به آن بدبین و یا از آن متنفر باشند. بنابراین، یکی از مهم‌ترین راه ترویج این فرهنگ و قانون، معرفی و بیان امتیازات آن است که از طریق رسانه‌های عمومی نوشتاری و شنیداری و دیداری می‌تواند صورت گیرد.

به نظر می‌آید که برای ترویج این سنت، باید هم مسئولان و هم جوانان همیاری و همکاری داشته باشند. ضمنا وجود یک متولّی قوی برای شروع این کار لازم است و باید نهاد یا اداره‌ای برای حل این مشکل جوانان تأسیس گردد که وظیفۀ آن اطلاع رسانی و آگاهی بخشی نسبت به منافع و چگونگی انجام آن بوده و حمایت‌های لازم را از جوانان در انجام این عمل به عهده گیرد.

[1]. سید رضی، محمد بن حسین، نهج البلاغه، محقق، صبحی صالح، حکمت 172، قم، هجرت، چاپ اول، 1414ق. «الناس اعداء ما جهلوا».