آیا پولی را که قرض داده ایم باید خمس آن را بپردازیم؟
پرسش
مقداری پول داشته ام که آنها را بکسی قرض داده ام. هنگام سال خمسی آن پول هنوز به من برگردانده نشده بود تا خمس آن را پرداخت کنم . حالا هم که پول به من برگردانده شده است نیاز مبرم به آن پول دارم . تکلیف خمس این پول چه می شود ؟ آیا باید ابتدا خمس آن را جدا کنم و بعد نیاز خود را برطرف کنم؟
پاسخ اجمالی

در صورتی که آن پول از درآمد کسب تهیه شده است و سال خمسی بر آن گذشته است دیدگاه همه مراجع این چنین است: چنانچه سرسال خمسى دریافت آن (بدون زحمت) ممکن باشد، باید خمس آن را بپردازد و در غیر این صورت هر زمان دریافت کرد، باید فورى خمس آن را بدهد.[1] ولی اگر خود شما نیاز مبرم به آن پول داشته باشید می توانید با مرجع تقلید خود یا نماینده او دستگردان کرده و برای پرداخت خمس از آنان مهلت بگیرید تا در زمان مناسبی که توانایی پرداخت را داشتید، خمس مال خود را بپردازید.

[1] . امام، استفتاءات، ج 1، س 96 آیت‏الله فاضل، جامع‏المسائل، ج 1، س 833 آیت‏الله مکارم، استفتاءات، ج 1، س 319 آیت‏الله بهجت، توضیح‏المسائل، م 1379 آیت‏الله سیستانى، منهاج الصالحین، ج 1، م 1251 آیت‏الله نورى، استفتاءات، ج 2، س 372 آیت‏الله تبریزى، استفتاءات، س 946 آیت‏الله خامنه‏اى، اجوبة الاستفتاءات، س 870 آیت‏الله صافى، جامع‏الاحکام، ج 1، س 621 دفتر آیت‏الله وحید.