در حال قنوت نماز، رعایت چه اموری مستحب است؟
پرسش
در حال قنوت نماز، رعایت چه اموری مستحب است؟
پاسخ اجمالی
موارد زیر از مستحبات قنوت شمرده می‌شود:
1. اللّٰه اکبر گفتن قبل از قنوت.
2. در وقت تکبیر، دستها را تا نزدیک گوش بالا بردن.
3. در وقت قنوت، دستها را مقابل صورت و رو به آسمان قرار دادن.
4. چسباندن انگشتان دست به همدیگر، مگر دو انگشت شست که آنها را از انگشتان دیگر دور کند.
5. طولانی کردن قنوت. البته در نماز جماعت، باید حال مأمومین رعایت شود.
6. در قنوت هر ذکر و دعایی گفته شود، کافى است؛ ولی بهتر است دعاهایی که در قرآن کریم  آمده، مانند: «رَبَّنا آتِنا فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّار» خوانده شود،[1] همچنین خواندن کلمات فرج مستحب است و آن عبارت است از: «لٰا الٰهَ الَّا اللّٰهُ الْحَلٖیمُ الْکَرٖیمُ لٰا الٰهَ الَّا اللّٰهُ الْعَلِی الْعَظٖیمُ سُبْحٰانَ اللّٰهِ رَبِّ السَّماواتِ السَّبْعِ وَرَبِّ الْارَضینَ السَّبْعِ وَمٰا فیهِنَّ وَمٰا بَینَهُنَّ وَ ربِّ الْعَرْشِ الْعَظٖیمِ وَالْحَمْدُللّٰهِ رَبِّ ‌الْعٰالَمٖینَ» بعد از آن بگوید: «اللّٰهُمَّ اغْفِرْ لَنٰا وَارْحَمْنٰا وَعٰافِنٰا وَاعْفُ عَنّٰا فِى الدُّنْیٰا وَالْاٰخِرَةِ إنّک على کلّ شی‌ء قدیر».
7. در نماز جماعت، امام قنوت را بلند و مأموم آن را آهسته بخواند. در نماز فرادا نیز بلند خواندن آن مستحب است.
8. همچنین مکروه است، بعد از قنوت، کف دو دست را بر صورت بکشد.[2]

[1] . بقره، 201.
[2]. ر.ک: عاملى، بهاءالدین، محمد بن حسین و ساوجى، نظام بن حسین، جامع عباسى و تکمیل آن، ص 135و 136، دفتر انتشارات اسلامى، قم، اول، 1429 ق؛ بهجت، محمد تقى، جامع المسائل، ج‌1، ص 407، دفتر معظم‌له، قم، دوم، 1426 ه‍ ق؛ توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج 1، ص 604، م 1119.