اگر نمازگزار در رکعت‌های اول و دوم به جای قرائت حمد و سوره، اشتباهاً تسبیحات اربعه بخواند، حکمش چیست؟ اگر امام جماعت باشد چطور؟
پرسش
چند سؤال درباره نماز داشتم: 1. اگر شخصی در رکعت اول یا دوم نماز، اشتباهاً تسبیحات اربعه بگوید، اگر هنوز به رکوع نرفته چه باید کند؟ 2. اگر به رکوع رفت و بعد آن فهمید چه باید بکند؟ در این فرض، آیا فرق می‌کند که شخص از روی حواس‌پرتی تسبیحات بگوید یا فکر کند رکعت سه یا چهار نماز است؟ 3. اگر شخص در این حالت امام جماعت باشد وظیفه مأمومین چیست؟
پاسخ اجمالی
 1. چنانچه قبل از رکوع متوجه شود که در تسبیحات و قرائت اشتباه عمل کرده، باید صحیح آن را انجام دهد.
2. اگر بعد از رفتن به رکوع متوجه شود، تکلیفی ندارد و نمازش صحیح است.
3. اگر چنین شخصی امام جماعت باشد، وظیفه‌اش مانند کسی است که نماز فرادا می‌خواند.
مأمومین نیز اگر بعداً متوجه این اشتباه شوند نمازشان صحیح است، ولی اگر همان موقع متوجه شوند، لازم است امام جماعت را  آگاه کنند، پس اگر متوجه نشد و اصلاح نکرد، مأمومین می‌توانند نماز را به صورت فرادا ادامه دهند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. در فرض سؤال باید حمد و سوره را بخواند.
2. تکلیفی ندارد و نماز صحیح است.
3. در فرض مذکور مأمومین باید اگر می‌توانند امام را آگاه کنند، در غیر این صورت نیت فرادا نموده و پس از خواندن حمد و سوره نماز را به صورت فرادا ادامه دهند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
1 و 2. اگر قبل از رکوع باشد باید تسبیحات را قطع کرده و حمد و سوره بخواند و اگر بعد از رکوع باشد، وظیفه‌ای ندارد و نماز صحیح است.
3. نماز مأمومین صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1 و 2. اگر قبل از رکوع متوجه اشتباه خود شود باید حمد و سوره را بخواند و اگر بعد از رکوع فهمیده نمازش صحیح است ولی احتیاط، انجام سجده‌ی سهو است.
3. چنانچه مأمومین متوجه اشتباه امام باشند باید او را ملتفت کنند و اگر بدون التفات به رکوع برود مأموم موظف است حمد و سوره را خود بخواند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. باید حمد و سوره را بخواند.
2. نماز او صحیح است.
3. باید به گونه‌ای امام را متوجه اشتباه خود کند و چنانچه امام متوجه نشد، مأمومین باید نماز را تمام کنند و اعاده نمایند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر به رکوع نرفته باید حمد و سوره را بخواند در غیر این صورت لازم نیست و بهتر است سجده سهو بجا آورد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر در رکعت اول و دوم نماز به خیال اینکه در رکعت سوم و چهارم است، تسبیحات اربعه بخواند و هنوز به رکوع نرفته، یادش بیاید که در دو رکعت اول است، باید حمد بخواند و بنابر احتیاط مستحب سوره هم بخواند. اما اگر به رکوع رفته است، نمازش صحیح است. در این حکم فرقی نمی‌کند که این مسأله برای امام در نماز جماعت پیش آید یا برای فردی در نماز فرادا رخ دهد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.