کد سایت fa42393 کد بایگانی 52038 نمایه نکوهش بازداشتن مردم از راه خدا در قرآن
طبقه بندی موضوعی تفسیر
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
کدام آیات به این نکته اشاره می‌کنند که «باز داشتن مردم از راه الله، جرم بزرگی است»؟
پرسش
درباره «باز داشتن مردم از راه الله جرم بزرگ است» در کدام آیه قرآن کریم بحث شده است؟
پاسخ اجمالی
در قرآن کریم، آیات زیادی درباره بازداشتن از راه خدا سخن به میان آمده است. از جمله به آیات زیر می‌توان اشاره کرد:
1. «إِنَّ الَّذِینَ کَفَرُواْ وَ صَدُّواْ عَن سَبِیلِ اللَّهِ قَدْ ضَلُّواْ ضَلَالَاً بَعِیداً»؛[1] کسانى که کافر شدند، و [مردم را] از راه خدا بازداشتند، در گمراهى دورى گرفتار شده‌اند.
2. «فَأَذَّنَ مُؤَذِّنُ  بَیْنهَمْ أَن لَّعْنَةُ اللَّهِ عَلىَ الظَّالِمِینَ* الَّذِینَ یَصُدُّونَ عَن سَبِیلِ اللَّهِ وَ یَبْغُونهَا عِوَجًا وَ هُم بِالاَخِرَةِ کَافِرُونَ»؛[2] در این هنگام، ندادهنده‌اى در میان آنها ندا می‌دهد که: «لعنت خدا بر ستمگران باد، همان کسانی که [مردم را] از راه خدا بازمی‌دارند، و [با القاى شبهات] می‌خواهند آن‌را کج و معوج نشان دهند و آنها به آخرت کافرند.
3. «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنَّ کَثیراً مِنَ الْأَحْبارِ وَ الرُّهْبانِ لَیَأْکُلُونَ أَمْوالَ النَّاسِ بِالْباطِلِ وَ یَصُدُّونَ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ وَ الَّذینَ یَکْنِزُونَ الذَّهَبَ وَ الْفِضَّةَ وَ لا یُنْفِقُونَها فی‏ سَبیلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذابٍ أَلیمٍ»؛[3] اى کسانى که ایمان آورده‌اید! بسیارى از دانشمندان [اهل کتاب] و راهبان، اموال مردم را به باطل می‌خورند، و [آنان را] از راه خدا بازمی‌دارند! و کسانى که طلا و نقره را گنجینه [و ذخیره و پنهان] می‌سازند، و در راه خدا انفاق نمی‌کنند، به مجازات دردناکى بشارت ده.

[1]. نساء، 167.
[2]. اعراف، 44 – 45.
[3]. توبه، 34.