آیا چرم‌هایی که از کشورهای خارجی(غیرمسلمان) وارد می‌شود نجس است؟
پرسش
آیا چرم مبلمان که روی آن کلمات خارجی نوشته شده، و از کشورهای خارجی(غیرمسلمان) وارد شده، نجس است؟ یا چون من به وسواس مبتلا هستم، فکر می‌کنم که چرم خارجی و نجس است؟
پاسخ اجمالی

نوشته‌های خارجی روی مبلمان در همه جا و همۀ کشورها، دلیل بر خارجی بودن و غیرمسلمان بودن کشور تولید کنندۀ چرم نیست و در این باره نباید وسواس داشته باشید.

وسواس داشتن، یک نوع بیماری روحی است که انسان باید سعی کند آن‌را از خود دور نماید.

به هر حال حکم مسئله‌ای که پرسیده‌اید به طور خلاصه این است:

وسایل چرمی؛ نظیر روکش مبل، کیف، کفش، کمربند و به طور کلی تمام وسایلی که در ساختمان آنها چرم، یا اجزای دیگری از حیوانات؛ مانند استخوان، روده و... به کار رفته باشد، اگر از حیوانات نجس العین؛ مثل سگ و خوک باشد قطعاً نجس است. هم‌چنین اگر چرم در کشوری غیرمسلمان تهیه شده باشد، هر چند از حیوانات حلال گوشت؛ مانند گاو، گوسفند، شتر و ... باشد؛ به دلیل آن‌که حیوان، ذبح شرعی نشده، نجس است.

اما اگر چرم، در کشورهای اسلامی و از حیواناتی که نجس العین نباشد تولید شده باشد و بعدآً به کشور دیگری صادر شده و در آن‌جا در تولیدات دیگر به کار رفته باشد، در این صورت، چرم پاک است و استفاده از آن اشکالی ندارد، هر چند روی آن نوشته‌های خارجی باشد و این مبلمان یا... در کشوری غیر اسلامی ساخته شده باشد.[1]

هم‌چنین اگر مبلمان در کشوری غیرمسلمان ساخته شده، اما ما نمی‌دانیم چرم آن تولید کشورهای اسلامی است یا تولید کشورهای غیر اسلامی، در این صورت نیز نمی‌توان حکم به پاک بودن آن کرد. ولی اگر مبلمان در کشور مسلمان ساخته شده و نمی‌دانیم چرم آن تولید چه کشوری است(مسلمان یا غیرمسلمان)، در این صورت استفاده از آن اشکال ندارد.[2]

به هر حال اگر مبلمان از چرم نجس هم که باشد، می‌شود از آن استفاده کرد.

با سه شرط نجاست مبلمان به شما سرایت می‌کند:

  1. یقین به نجاست مبل داشته باشید.
  2. چیز نجس با شما که پاک هستید، ملاقات کند.
  3. هر دو یا یکى به طورى‌تر باشد که رطوبت یکى به دیگرى برسد، و اگر ترى به قدرى کم باشد که به دیگرى نرسد، چیزى که پاک بوده نجس نمی‌شود.[3]

به هر حال اگر در هر مرحله‌ای شک داشته باشید، نجس نمی‌شوید.

[1] . نک: امام خمینی، استفتائات، ج1 ، ص100و101، س 262و 263.

[2] . همان، ص 97- 99، س 252- 256.

[3] . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 88، م 125.