آیا با اجازه یکی از ساکنان مجتمع‌های مسکونی و یا نگهبان مجتمع، می‌توان در قسمت‌های مشترک، تصرفاتی چون خواندن نماز، پارک ماشین و ... داشت؟
پرسش
اگر شخصی بخواهد در قسمتی از قسمت‌های مشترک یک ساختمان آپارتمانی تصرفی نماید (مثل عبور از حیاط یا پارک ماشین و ... ) و خود نیز جزو مالکین نباشد، در این صورت با اجازه گرفتن از یکی از مالکین یا مدیر یا نگهبان، این تصرف جایز است؟
پاسخ اجمالی
طور کلی تصرف در ملک غیر، باید با رضایت همه مالکان باشد، مگر اینکه شواهد و قرائن بگونه‌ای باشد که نیازی به اجازه از همه نباشد؛ مثل اینکه فرد مهمان یکی از مالکان باشد و یا این کار با هماهنگی افراد مسئول باشد. البته اگر در این موضوع مقرراتی وضع شده، باید بر اساس آن عمل شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر ملک همه است باید رضایت همه را احراز کند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
تصرف در ملک غیر، منوط به اجازه همه مالکین بوده و اجازه یکی از آن‌ها کافی نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر به عنوان مهمان یکی از مالکین در آنجا حضور دارد تصرفات مذکور مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه به حسب قرائن تصرفات برای فرد مباح نباشد باید با رضایت همه ملاک باشد.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر آن مالک یا نگهبان، حق چنین کاری را از سوی شرکای ساختمان داشته باشند، می‌توانند اجازه دهند و نیز اگر در مجتمع‌های بزرگی باشد که عرفاً رفت و آمدهای این‌گونه نیازمند اذن خاص نباشد، جایز است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.