آیا استفاده از قرعه برای تعیین مالکان واحدهای یک آپارتمان - با موقعیتی مساوی یا متفاوت - مجاز است؟
پرسش
الف. اگر ساختمانی برای چند مالک ساخته شود و تمام واحدها از نظر موقعیت کاملاً یکسان باشند، آیا قرعه کشی بین مالکین ساختمان برای تعیین واحدها جایز است؟ ب. اگر موقعیت واحدها متفاوت باشد (مثل تفاوت در طبقه، تفاوت در رو به آفتاب و پشت به آفتاب بودن و جایگاه واحدها نسبت به خیابان و ... ) چطور؟ آیا قرعه کشی برای تعیین واحد هر مالک جایز است؟
پاسخ اجمالی
مجاز بودن این نحوه تقسیم - در هر دو فرض آن - مشروط به رضایت تمام شرکا است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، با رضایت همه شرکا اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
تقسیم باید با رضایت اطراف باشد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در هر دو حالت قرعه‌کشی مانعی ندارد، ولی در حالت دوم اگر معامله به صورت بیع سلم بوده معامله صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه قرعه با توافق و رضایت همه مالکین مشاع واحدها باشد، تعیین واحد افراد با قرعه مانعی ندارد و در این جهت فرقی بین دو فرض سؤال نخواهد بود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در هر دو صورت قرعه اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه با رضایت مالکین باشد مانعی ندارد.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1 و 2. در صورت توافق مالکان، استفاده از قرعه برای این امر اشکالی ندارد و باید به نتیجه قرعه ملتزم باشند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.