کد سایت fa54626 کد بایگانی 67230 نمایه خارج شدن گربه و خوک از بینی حیوانی دیگر
طبقه بندی موضوعی درایه الحدیث|نوح
اصطلاحات حضرت نوح (ع)
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی|پیامبران
خلاصه پرسش
آیا روایتی که پیدایش گربه و خوک را از شیر و فیل اعلام کرده و بیان می‌کند که این اتفاق بعد از طوفان نوح رخ داده، روایتی معتبر است؟
پرسش
آیا این مطلب مورد استناد است و منبع دارد: «چون قاذورات انسان‌ها و حیوانات در کشتی زیاد شد خداوند نوح را فرمود دست بر پشت فیل بمال، چنان کرد. خوک از دبر فیل برآمد و تمام نجاست‌ها خورد و دیگر موش‌ها تخته‌های کشتی را می‌خوردند و بیم آن بود که کشتی سوراخ شود، نوح به خدا نالید. خطاب شد دست بر پشت شیر بمال، چنان کرد. شیر عطسه کرد و گربه از دماغ او افتاد و تمام موش‌ها را برگرفت».
پاسخ اجمالی
نقل شده که هنگامی که حضرت نوح(ع) سوار بر کشتی شد، خداوند آرامش را بر همه حیواناتی که در آن بودند اعم از چهارپایان، پرندگان و حیوانات وحشی مسلط کرد به گونه‌ای که هیچ‌کدام به دیگری آسیب نمی‌رساندند. گوسفند در کنار گرگ و گاو در کنار شیر و گنجشک قرار داشتند و گنجشک بر مار می‌افتاد ولی هیچ‌کدام به دیگری کاری نداشتند. نه دلتنگی و نه فریاد و نه ناسزا و لعن و نفرینی وجود داشت و هرکس مشغول به خود بود. این حالت ادامه داشت تا این‌که از کشتی پیاده شدند. به دلیل حضور طولانی مدت در کشتی، تعداد موش‌ها و قاذورات زیاد شد. خدا به حضرت نوح وحی کرد که بر صورت شیر دست بکشد. با این کار، شیر عطسه کرد و یک جفت گربه نر و ماده از مجرای بینی شیر خارج شد و در نتیجه جمعیت موش‌ها کم گردید. و نیز به صورت فیل دست کشید و فیل نیز عطسه کرده و از مجرای بینی آن، دو خوک نر و ماده خارج شد که با خوردن قاذورات، مقدار آنها را کم کردند.[1]
از دیدگاه سندی تمام راویان این حدیث، ناشناس و مجهول هستند و مشابه محتوای آن نیز در هیچ منبع دیگری تکرار نشده است. بر این اساس هم از لحاظ متن و هم از لحاظ سند، نمی‌توان به این روایت استناد کرد؛ به ویژه آنکه این نقل، منتسب به یکی از معصومان(ع) نشده است.

[1]. شیخ صدوق، علل الشرائع، ج 2، ص 495، قم، کتاب‌فروشی داوری، چاپ اول، 1385ش.