حضرت ابراهیم(ع) امتحانهایی را پشت سر گذاشت تا به مقام امامت رسید، آیا امامان شیعه نیز چنین آزمون‌هایی را پشت سر گذاشتند؟
پرسش
در قرآن به حضرت ابراهیم(ع) گفته می‌شود «انی جاعلک لناس اماما» و چنین تفسیر می‌شود که ایشان پس از پشت سر گذاشتن آزمایش‌های فراوان به این مقام نائل آمده است. سؤال اینجاست که امامان ما تحت چه آزمایش‌هایی قرار گرفته‌اند که به چنین مقامی رسیده‌اند بخصوص امامانی که در سن کودکی به امامت رسیده‌اند؟
پاسخ اجمالی
خلقت چهارده معصوم متفاوت از خلقت دیگر انسان‌ها است.[1] این بزرگواران در خلقت نوری،[2] اولین مخلوقات خدا به شمار می‌روند به‌گونه‌ای که دیگر موجودات عالم، از نور وجودی آنان آفریده شده‌اند.[3] بنابراین، برخی از مسائل مربوط به این نفوس مقدس،‌ با دیگر انسان‌ها متفاوت است. از این‌رو، اگر شیوه دستیابی این افراد به مقامات و درجات والا، همچون امامت،‌ عصمت و علوم آسمانی متفاوت از دیگر مخلوقات باشد، جای تعجب ندارد. با این همه، برخی متون دینی از نوعی امتحان شدن این انوار مقدس قبل از آفرینش مادی آنان خبر می‌دهند.[4]

[3]. دیلمی، حسن بن محمد، ارشاد القلوب إلی الصواب، ج 2، ص 403، الشریف الرضی، قم، چاپ اول، 1412ق.
[4]. «امتحنک الله الذی خلقک قبل ان یخلقک»؛ طوسى، محمد بن الحسن،‏ تهذیب الأحکام، ج ‏6، ص 10، تهران، دار الکتب الإسلامیه‏، چاپ چهارم‏، 1407ق.