ذیل آیه 110 سوره هود، روایتی نشانگر آن است که کتابی که توسط حضرت مهدی(عج) ارائه شده و برخی آن‌را انکار می‌کنند، آیا این کتاب، همان قرآن دست خط امام علی(ع) است؟
پرسش
بر اساس کدام روایت یا روایات حضرت مهدی(عج) در هنگام ظهور قرآن به دست خط أمیرالمؤمنین علی(ع) را ظاهر می‌کند. و آیا منظور امام محمد باقر(ع) از کتابی که با حضرت مهدی(عج) است، همان قرآن به دست خط أمیرالمؤمنین(ع) است یا خیر؟
پاسخ اجمالی
از روایات دلالت می‌کنند که امام زمان(ع) در هنگام ظهور، قرآنی که امام علی(ع) بعد از وفات پیامبر(ص) به جمع و تدوین آن‌ همت گذاشته است،[1] را به همراه خود دارند:
امام باقر(ع) درباره آیه «وَ لَقَدْ آتَیْنا مُوسَى الْکِتابَ فَاخْتُلِفَ فِیه‏...»؛[2] (ما کتاب آسمانى به موسى دادیم، سپس در آن اختلاف کردند)، فرمود: «... همان‌طورى که امت حضرت موسی(ع) در باره کتاب خدا اختلاف نمودند، در آینده در مورد کتابی که با امام زمان(ع) ارائه خواهد شد نیز اختلاف خواهند کرد، به طورى که گروه بسیارى منکر آن می‌شوند‏ و امام(ع) هم گردن آنها را می‌زند...».[3]
این روایت به دلیل وجود علی بن عباس جراذینی[4] در سلسله سند آن، روایتی ضعیف ارزیابی می‌شود.[5] با این وجود و با فرض پذیرش سند، کتابی که در این روایت بدان اشاره شده و همراه با امام(ع) است، لزوماً خود قرآن نیست، بلکه می‌تواند کتاب امیر المؤمنین(ع) در تفسیر قرآن باشد که ناسخ را از منسوخ و عام را از خاص و ... تبیین فرموده است.[6]

[2]. هود 110.
[3]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 8، ص 287، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[4]. ‏علامه حلى، حسن بن یوسف‏، رجال العلامة الحلی، ص 234، نجف اشرف، دار الذخائر، چاپ دوم، 1411ق‏.
[5]. مجلسی، محمد باقر، مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول، محقق، مصحح، رسولی، سید هاشم، ‌ج 26، ص 308، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ دوم، 1404ق.