چه نیاز به فرشتگانی است که دربان آسمان‌ها، بهشت، دوزخ و ...باشند؟
پرسش
در سفر معراج گفته می‌شود زمانی که حضرت محمد(ص) با جبرئیل به آسمان‌ها رفتند. جبرئیل در را کوبید و دربان در را باز کرد. آیا آسمان در دارد و در، دربان؟ چه نیازی به نگهبان وجود دارد وقتی خداوند خود حافظ و ناظر همه چیز است؟
پاسخ اجمالی
طبق آموزه‌های دین اسلام، آسمان‌ها، طبقات بهشت و دوزخ و ... نیز دارای «درهای» مختلفی هستند. درباره بهشت[1] و جهنم[2] در قرآن کریم و روایات به صراحت از داشتن درهای متعدد برای آن دو سخن به میان آمده است.[3] همچنین در روایات به درهای آسمان اشاره شده است.[4]
اما درباره به کارگیری فرشتگان به عنوان‌های مختلف و در سِمَت‌های مختلف باید گفت: با این‌که خدا بر انجام هر کاری توانا است[5] و هیچ‌گاه خسته و ناتوان نمی‌شود،[6] اما قانون و سنت او در اجرا شدن امور عالم و تدبیر آن، از طریق وسائلی است که برای انجام کارها تعیین شده است. یکی از این وسائل، فرشتگان هستند که بسیاری از امور عالم به دست آنان انجام می‌شود؛ از حفظ جان انسان‌ها،[7] تا گرفتن جانشان[8] و حتی شروع قیامت با دمیده شدن در صور توسط یکی از فرشتگان[9] مقرّب.[10]

[1]. زمر، 73.
[2]. زمر، 72.
[4]. «إِذَا زَالَتِ الشَّمْسُ فُتِحَتْ أَبْوَابُ السَّمَاء»؛ الفقه المنسوب للإمام الرضا(ع)، ص 71، مشهد، مؤسسة آل البیت(ع)، چاپ اول، 1406ق.
[5]. بقره، 106.
[6]. احقاف، 33.
[7]. رعد، 11.
[8]. انعام، 61.
[9]. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج 2، ص 252، قم، دار الکتاب، چاپ سوم، 1404ق.