بر اساس روایتی، در قیامت، مادران به فرزندانشان التماس می‌کنند که به جبران زحماتمان، امروز به کمک ما بشتابید، اما با پاسخ منفی مواجه شده و گریان برمی‌گردند؟ آیا چنین موضوعی، نافی شفاعت نیست؟!
پرسش
آیا در حدیثی آمده است که در روز قیامت مادر و فرزندی را می‏آورند که هر دو بار سنگینی از گناه بر دوش دارند. مادر از فرزند تقاضا می‏کند در عوض زحماتی که در دنیا برای تو کشیدم مقداری از بار مسئولیت گناه مرا بر دوش گیر. فرزند به مادر می‏گوید، از من دور شو که من از تو گرفتارتر هستم.
پاسخ اجمالی
بر اساس آیات قرآن و روایات، روز قیامت روز حسابرسی است. در آن‌روز، آن‌قدر بر انسان‌ها سخت می‌گذرد و افراد نگران عاقبت خود و اعمالشان هستند که بیشتر آنان از احوال دیگران و حتی نزدیک‌ترین افراد غافل شده و تنها نگران سرنوشت خودشان هستند، در روز قیامت و با آغاز فرایند حسابرسی همه از هم فرار مى‏کنند، چنان‌که قرآن کریم فرمود: «یَوْمَ یَفِرُّ الْمَرْءُ مِنْ أَخِیهِ وَ أُمِّهِ وَ أَبِیهِ وَ صاحِبَتِهِ وَ بَنِیهِ لِکُلِّ امْرِئٍ مِنْهُمْ یَوْمَئِذٍ شَأْنٌ یُغْنِیهِ».[1] روزی که فرد از برادر، مادر، پدر، همسر و فرزندانش می‌گریزد زیرا هرکدامشان درگیر حسابرسی شخصی خود می‌باشند.[2]
در همین راستا پیامبر اسلام(ص) فرمود: «در آن روز مادر فرزند خود را ملاقات‏ مى‏کند و مى‏گوید: اى پسرم! شکم من محل رشد تو بود و تو از من شیر خوردی. سپس مى‏گوید گناهان من زیاد است و بار من سنگین است، مى‏خواهم گناهى از گناهان مرا بر دوش بگیری! فرزند مى‏گوید: من گرفتار خودم هستم! از من دور شو! سپس مادر نیز گریه‏ کنان برمى‏گردد.[3]
البته در نهایت و در پایان حسابرسی، افرادی؛ مانند شهیدان و صالحان که در آزمون دنیا موفق شده‌اند، از طرف خدا مجوّزی دریافت می‌کنند که به شفاعت افرادی که شایسته شفاعت‌اند بپردازند. در آن هنگام ممکن است مادری که گناهانی را نیز در پرونده خویش دارد، از طرف فرزندش مورد شفاعت قرار گیرد.