حکم ربایی که از بانک گرفته می‌شود چیست؟ آیا گرفتن ربا از بانک‌های کشورهای اسلامی و غیر اسلامی فرقی می‌کند؟
پرسش
من شنیدم که ربا گرفتن گناه بزرگی است. حال می‌خواستم بدانم، آیا قبول کردن ربایی که از بانک‌ها گرفته می‌شود جایز است؟ یا چون‌که در کشور غیر اسلامی به سر می‌برم اشکالی ندارد؟ هم‌چنین کارت اعتباری که خیلی برای آن ربا داده می‌شود، حکمش چیست؟
پاسخ اجمالی

در مورد عملیات بانکی در کشورهای غیر اسلامی فتوای حضرت آیت الله خامنه‌ای چنین است:

الف) ربا دادن حرام است؛ یعنی گرفتن پول از بانک به عنوان قرض، مشروط بر این‌که مبلغ زیادی بپردازد حرام است. مگر این‌که به حدی مضطر باشد که ارتکاب حرام را مجاز کند. ولی شخص می‌تواند برای این‌که مرتکب حرام نشود، پرداخت مبلغ اضافی را قصد نکند هرچند بداند که آن‌را از او خواهند گرفت.[1]

ب) گرفتن ربا و سود از بانک‌های کشورهای غیر اسلامی جایز است.[2] در مورد کارت اعتباری، فتوای حضرت آیت الله خامنه‌ای چنین است: آن مقدار پول که در حساب موجود است و از آن در حین استفاده برداشت می‌کنید، بلا اشکال است، ولی مقداری که به حساب اعتبار و بدون داشتن وجه در حساب شما داده می‌شود، اگر به عنوان قرض بوده و بر آن سود تعلق می‌گیرد اصل قرض صحیح، ولی مقدار مازاد ربا می‌باشد و حرام است.[3]

[1]. توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 935، ص 1911.

[2]. همان، ص 936، س 1917؛ «دریافت سود از بانک های غیر اسلامی و کار کردن در آن»، 3180؛ «حکم گرفتن ربا از غیر مسلمان»، 1048؛ «گرفتن تسهیلات از بانکهای غیر اسلامی»، 50287.

[3]. پاسخ دفتر رهبری به سؤال 369، «کارتهای اعتباری و ربای بانکی»، 369.